Vrijwel iedereen maakt vandaag de dag gebruik van internetbankieren. Maar dat wil niet zeggen dat alle financiële diensten met hun tijd zijn meegegaan. “De afgelopen 15 jaar zijn we massaal online transacties gaan doen. Als het gaat om betalen is dat volledig geautomatiseerd, als je kijkt naar lenen dan kun je over allerlei verschillende kanalen over geld beschikken, maar vermogensbeheer is de afgelopen 15 jaar nauwelijks gemoderniseerd”, aldus Thomas Bunnik, founder en CEO van Pritle

Pritle richt zich op online vermogensbeheer. Begonnen in 2014 en gericht op de minder ervaren belegger.”Wij bieden online vermogensbeheerdiensten aan aan onze particuliere beleggers. Dat betekent dat iedereen bij ons klant kan worden met een inleg vanaf 10 euro en daarmee kun je een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille laten aanmaken. Die wordt vervolgens onderhouden en je portefeuille wordt continu in één lijn gebracht met de uitgangspunten die je in het begin instelt.”

“Binnen 10 minuten een profiel aanmaken en geld laten beleggen”

Bunnik werkte zelf acht jaar bij ABN AMRO waar hij zich onder meer bezig hield met vermogensbeheer. “Als je kijkt naar de markt, dan wordt er wereldwijd jaarlijks zo’n 600 miljard aan fee’s verdiend in de vermogensbeheerindustrie. Dat is een groot bedrag, ongeveer net zo groot als de omvang van de economie van Nederland. Zo’n 85% van het vermogen dat wereldwijd wordt belegd, wordt belegd in producten die worden gebouwd door hele grote vermogensbeheerders die honderden miljarden aan vermogen in beheer hebben met een zogeheten goede reputatie. En die proberen vervolgens een rendement te realiseren dat  beter is dan de index: bijvoorbeeld de AEX index of de Dow Jones index. Het grappig is dat dat in 95% van de gevallen niet lukt. Dat betekent dat we wereldwijd een enorme disfunctionaliteit hebben. Die conclusie trok ik na verloop van tijd en toen dacht ik: dit kan anders.”

Aanvankelijk overwoog Bunnik om de verandering binnen de bank op poten te zetten, maar zag daar na wat nadenken toch vanaf. “Je weet ook dat je gebruik moet maken van nieuwe technologieën, terwijl banken allemaal gebaseerd zijn op technologieën die gebouwd zijn in de jaren ’80, 90 of begin van deze eeuw. Met hedendaagse cloudservices bijvoorbeeld kun je een bedrijf veel sneller groot maken. Het maakt je flexibeler zodat je heel snel nieuwe toepassingen kunt toevoegen aan je website.” Bij Pritle kun je binnen 10 minuten een profiel aanmaken en geld laten beleggen. “Vervolgens zie je ook meteen hoe je portefeuille wereldwijd wordt verdeeld. Je ziet iedere dag hoe je portefeuille zich ontwikkelt ten opzichte van de verwachting die we hebben gegeven. En daarnaast kun je bij ons ook doelgericht beleggen. Je kiest doelen kiezen die je concreet maakt en op die manier richt je eigenlijk een soort financieel plan in.”

“Wij onderscheiden ons met dienstverlening ”

Pritle probeert beleggers voor zover mogelijk zekerheid op winst te bieden. “Als je echt voorspelbaar rendement wil leveren dan moet je zorgen voor gedegen spreiding, niet te veel handelen, lage kosten, index trackers en een graduele afbouw van je risico. Als je op deze manier belegt dan kunnen wij zeggen dat de voorspelbaarheid van je rendement heel erg groot is.” Maar natuurlijk blijft ook Pritle afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldwijde economie. Het echte onderscheid met bestaande vermogensbeheerders ligt ergens anders. “Wij onderscheiden ons met dienstverlening. Doordat wij automatiseren zijn de kosten lager. Hierdoor heb je een veel beter rendementspotentieel. Je hebt beschikking over hoge kwaliteit vermogensbeheer tegen lage kosten vanaf 10 euro inleg. Je hebt 24 uur per dag inzicht in je verwachte rendement en je gerealiseerde rendement en je krijgt automatisch een bericht van ons op het moment dat je afwijkt van het groeipad naar je doel.”

Inmiddels bestaat Pritle één jaar. “Wij hopen onze 6000ste klant te verwelkomen. We zijn een jaar geleden live gegaan na een overname van Fundix en we hebben voor 80% van die Fundix klanten al een beter rendement gerealiseerd dan wat zij voorheen hebben gedaan. Dat is een mooie mijlpaal.” Pritle is op dit moment actief in Nederland, België, Oostenrijk en Zwitserland. “In oktober 2015 was de gemiddelde belegging per klant 2000 euro, dat is inmiddels gegroeid naar 7500 euro, dus het gaat niet om de top van de markt. Alhoewel er ook aan aantal klanten zijn met een portefeuille van meer dan een miljoen euro.” Over een jaar hoopt Bunnik 25.000 klanten te hebben. “Dan zitten we waarschijnlijk in 8 tot 10 Europese landen en zijn we voorbereidingen aan het treffen voor expansie richting het Midden Oosten of Azië.” Overname aanbiedingen, die wel worden verwacht, zullen worden afgeslagen. “We willen gewoon een mooi bedrijf bouwen. daar hebben we ons aan gecommitteerd. Wij zien enorme kansen zowel in Europa als daar buiten om de komende 5 tot 10 jaar een fantastisch internationaal bedrijf te bouwen en tegelijkertijd miljoenen klanten te kunnen bedienen om van geld naar vermogen te groeien.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.