Onder leiding van Erwin Blom praten Stef van der Ziel (Streamzilla), William Valkenburg (NPO, Wereldomroep) en Jeroen Doucet (Station 10) over de toekomst van tv en online video. Maar vooruitblikken kan niet zonder terugkijken. Waar staan we? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Over techniek, inhoud en business! De serie Vision wordt gesponsord door Streamzilla, specialist op het gebied van hosting van live en on demand audio en video.

“William Valkenburg (ex-NPO): Nieuwe vormen van tv komen te weinig van de grond”


William Valkenburg: “Uitgesteld kijken is de afgelopen tien jaar een belangrijk element geworden. Maar het maken zelf is te weinig veranderd, vind ik. Nieuwe vormen van televisie komen nog te weinig van de grond. Distributie is veranderd, korter snijden voor andere schermen is er daarnaast bijgekomen en ook extra activiteit op een tweede scherm is er tegenaan geplakt. Maar het zijn extensies op de bestaande mogelijkheden van televisie. Er zijn weinig voorbeelden dat vanuit de nieuwe mogelijkheden wordt geredeneerd en ‘greenfield’ iets nieuws wordt neergezet. Nederland van Boven van de VPRO is een voorbeeld waar het wel goed gebeurt.”

“Stef van der Ziel (Streamzilla): Nederlands internet kan maar 150.000 kijkers aan”

Stef van der Ziel: “Op internet kun je een hogere kwaliteit video bekijken dan op televisie. Super HD kwaliteit, geen probleem. Alleen, als iedereen dat tegelijk gaat doen, dan hebben we een schaalbaarheidsprobleem. Een ander probleem is de garantie dat je iets goed kunt bekijken. Die is er niet. Bij distributie via internet kan het op veel plekken mis gaan. Er is op internet technisch meer mogelijk dan op televisie, maar we lopen hard aan tegen de betrouwbaarheid en de schaalgrootte. In Nederland houdt het echt op met 150.000 tegelijk kijkende kijkers. Het internet is hier niet voor gebouwd.”
“Uiteindelijk ben ook ik optimistisch. Ieder jaar verdubbelt de videoconsumptie. Dat gaat knallen. Op mobiel neemt de groei nog sneller toe. Om de kosten te drukken en de kwaliteit zo goed moeglijk te garanderen moet je zoveel mogelijk partijen uit de waardeketen wegdrukken. Wij ‘bypassen’ het internet tegenwoordig. De provider wordt een ‘delivery’ partij. Als omroep zeg je dan: hier is mijn hoogwaardige content, lever het maar direct af in de eind netwerken. Meer partijen zijn niet nodig. Zorg daarnaast dat je je netwerk efficient inricht zodat je kosten omlaag gaan.”

“Jeroen Doucet (Station 10): Mediaproductie wordt voor bedrijven een nevenactiviteit”

Jeroen Doucet: “Mediaproductie als professionele activiteit gaat minder belangrijk worden. Het wordt voor bedrijven een nevenactiviteit. De professionele mediasector gaat krimpen en er komen steeds meer partijen die media als hobby of nevenactiviteit gaan produceren. Die sector schuift dus in elkaar. Wordt kleiner. Tegelijk worden de marktleiders groot en bijna onneembaar. Snel en aggressief introduceren van disruptieve modellen is dus heel belangrijk en biedt mogelijkheden. Maar dan moet je wel je eigen handel durven te kannibaliseren. De meeste mediabedrijven durven dat niet aan. Die durven hun handel van volgend jaar niet te doen krimpen ten favoeure van het marktleiderschap over drie jaar.”