Wappzapp is de schakel tussen de schat aan online video en de internetgebruiker die het overzicht kwijt is. De app is nu nog gratis. Maar de online videomarkt werkt onherroepelijk toe naar betalingsmodellen, vertelt Wienke Giezeman aan Erwin Blom en Roeland Stekelenburg in Top Names.

“Wappzapp is er voor de internetgebruiker die het overzicht kwijt is”

Maar is er tijden van sociale media nog wel behoefte aan een gidsende partij? Absoluut, ziet Giezeman: “Vooral onder de massa internetgebruikers die nu op de iPad overgaat. Die zijn niet zo tech-savvy en willen gewoon een app openen en gelijk de 15 leukste filmpjes van de dag zien. Vinden zonder zelf te hoeven zoeken.”

Wappzapp voldoet aan die behoefte. Door alle leuke filmpjes van Uitzending Gemist, YouTube, Vimeo en SBS-kanalen gedoseerd binnen hun app te duiden, uit te lichten en te bundelen. Je kunt er bijvoorbeeld het kanaal ‘Tegenlicht’ volgen, zodat nieuwe afleveringen automatisch in je favorietenbalk verschijnen. En een koppeling met je facebookprofiel maken zodat je ook de favoriete filmpjes van je vrienden kunt bekijken. Zo maak je je eigen televisiekanaal.

“We gaan hoe dan ook voor online video betalen”

Heeft Wappzapp succes? Giezeman vertelt dat de app inmiddels 200.000 keer gedownload is, waarvan 50.000 gebruikers actief zijn. Met een gemiddelde sessietijd van 29 minuten heeft de app de aandacht van z’n gebruikers. Maar gaat de dienst geld verdienen?

Giezeman is daar positief over: “We zitten middenin een turbulente online videomarkt waarin nieuwe betaalmodellen aan het ontstaan zijn. Voor Wappzapp zien we drie mogelijkheden: de app vol laten lopen met advertenties, gebruikers een bedrag per video laten betalen of een abonnementsmodel à la Spotify. Onze eigen voorkeur gaat uit naar abonnementen. Maar op welke manier ook, de gebruiker gaat voor online video betalen.”

(Een verslag van @ankehans)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.