Bezield werkte William Valkenburg jarenlang voor Veronica, de VARA en de NPO. Maar door bezuiningen kwam innovatie er in de knel en ondanks beloften nam het aantal regels en protocollen toe. In diezelfde periode kreeg Valkenburg contact met mensen in de zorg voor verstandelijk beperkten. Al sinds 2006 wilde hij zijn broer Theo op het internet krijgen, maar had daarbij veel weerstand ondervonden. Begin dit jaar vertrok Valkenburg bij de publieke omroep en startte een nieuw initiatief in de zorg. Hoe zijn omroepverleden hierbij goed van pas blijkt te komen vertelt Valkenburg aan Erwin Blom in Top Names.


Theo

Valkenburgs broer Theo heeft een enorme belangstelling voor muziek, architectuur, fotografie en planten. Hij woont begeleid zelfstandig in Stiens. Het internet is voor hem een geweldig medium, omdat het hem in staat stelt met zijn interesses te doen waar hij zin in heeft, op welk moment van de dag dan ook. Maar een half uurtje per dag surfen onder begeleiding van een stagiaire leidde tot verveling in avonduren en weekenden.

Van de regen in de drup
Gesprekken met de instelling waar Theo woont bezorgden Valkenburg een weerstand-déjà vu. Sterker nog: “Daar bleek het nog moeilijker om te innoveren dan bij de publieke omroep. Onzekerheden en terughoudendheid over financiering, verantwoordelijkheden en inpassen binnen regelgeving.” Maar hoe meer weerstand, hoe meer hij gemotiveerd raakte om er werk van te maken. Hij besloot te onderzoeken of hij met zijn kennis en ervaring uit de mediasector een brug zou kunnen slaan naar de zorgsector.


Theo is online
Valkenburg kreeg uiteindelijk een internetverbinding voor Theo, die toen niet langer afhankelijk was van iemand die tijd voor hem moet nemen. En dat doet hem goed: de toegang tot het internet heeft Theo’s wereld geopend. Steeds minder vaak hoeft Valkenburg hem te helpen, want Theo pikt steeds meer zelf op. Ook zijn begeleiders zien dat hij vrolijker en zelfverzekerder is.


Theoisonline.nl
Voor Valkenburg is de volgende stap om internet op alle woon- en werklocaties beschikbaar te maken. Als middel richtte hij Stichting in oprichting ‘theoisonline.nl‘ op, dat als doel heeft ‘veilige en passende internettoegang voor mensen met een verstandelijke beperking’.


De zorg moet haar houding veranderen en niet dicht willen timmeren

Het onderliggende doel van theoisonline.nl is echter om instellingen in de gezondheidszorg aan te spreken op hun verantwoordelijkheid er beleid op te gaan maken. Hoewel er een behoorlijke beweging op gang komt, luidt het pleidooi van Valkenburg richting bestuurders: creëer voor innovatievelingen binnen je organisatie meer mogelijkheden om die processen vorm en richting te geven.

Daarbij biedt Valkenburg de volgende principes aan die volgens hem rechtstreeks vanuit de mediasector vertaald zouden kunnen worden:
1. Het begint met een houding. De zorg is zo doorgereguleerd dat het lijkt alsof er een straf staat op vernieuwing;
2. Niet van tevoren dichttimmeren. Hoe een innovatief idee gaat uitpakken kun je niet voorspellen noch controleren. Je zult dingen moeten gaan doen om erachter te komen hoe het beter kan;
Wat privacykwesties betreft adviseert Valkenburg om daar situationeel in plaats van juridisch mee om te gaan. En incidenten te gebruiken om een gesprek te starten en te kijken hoe het in het vervolg beter kan.


Binnen twee jaar iedereen toegang
Hoewel Theo online is, is Valkenburgs missie nog lang niet behaald: “Binnen twee jaar wil ik het accessprobleem binnen woon- en werklocaties opgelost hebben. Daarnaast geloof ik dat de huidige technologische oplossingen het mogelijk maken om op generieke platforms en software voor een redelijke prijs maatwerk te leveren. Dat betekent dat er een kostenbarrière weg zal vallen, hetgeen het haalbaarder maakt om online tools voor een grotere groep beschikbaar te maken.”

 

(Een verslag van Anke Hans)
Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten en onder de complete aflevering.