Anderhalf jaar geleden vertrok Yme Bosma bij Hyves. Het sociaal netwerk werd door TMG overgenomen, Bosma ging met zeilboot, vrouw en kind een jaar over de wereld zwerven. Om zijn hoofd leeg te maken. “Zodat ik die bij terugkomst weer kon vullen.” Over dat laatste heeft hij geen gras laten groeien. Bosma laat een zelf bedachte op zonne-energie aangedreven boot bouwen, hij voert gesprekken in politiek Den Haag, bemoeit zich zijdelings met onderwijs en de gezondheidszorg. En is vanaf nu weer fulltime aan de slag bij de Nederlandse accelerator Rockstart. Zo vertelt hij in Top Names. 

“Duurzaamheid en energie, ict en internet ”

“Rockstart is een interessant programma gestart op het gebied van smart energy en wat zij noemen sustainability. Het zijn een beetje vage termen, maar het idee is dat de werelden van duurzaamheid en energie en ict en internet bij elkaar komen en dat daar interessante dingen gaan gebeuren. Met een aantal partijen die dat willen financieren, gaan er in die hoek vanaf januari volgend jaar 10 startups aan de slag. Ik ga die begeleiden.”

De inschrijving start half september. Tegen die tijd komt ook het hele promotionele circus op gang. Bij de standaard accelerator programma’s zijn er honderden bedrijven die zich inschrijven. ”Ik verwacht niet dat er in deze hoek ook al zoveel zullen zijn, als we uiteindelijk maar op 10 goede startups uitkomen. Vijf uit het buitenland, vijf uit Nederland. Die gaan ergens in december gekozen worden.”

“Vergelijkbaar met internet 20 jaar geleden”

Veel concrete voorbeelden van bedrijfjes of ideeën die we kunnen verwachten kan Bosma nog niet noemen. “De toepassingen zijn nog vrij technisch, oplossingsgedreven en dat is wel leuk voor nerds als wij, maar voor normale huishoudens boeit het niet. Ook niet het feit dat als je elke dag een draai aan je slimme thermostaat geeft, je dat 10 euro op je energierekening scheelt. Dat is ook maar voor een heel beperkte groep een reden om er mee bezig te gaan. Maar dat daar iets gaat gebeuren… Je ziet gewoon hetzelfde als 20 jaar geleden bij het internet: er zijn mensen die technische mogelijkheden zien. Nu moet de slag gemaakt worden dat er relevante toepassingen voor grote groepen komen.”

Echt grote veranderingen gaan nog tientallen jaren duren, verwacht Bosma. En dan nog zullen bedrijven als Shell niet overbodig worden in deze wereld. “Shell overbodig maken in de komende tientallen jaren, dat lijkt me een kansloze exercitie, dat gaat het niet worden. (…) Waar ik wel heel erg op hoop is dat in de tradtionele bedrijven, de industrie, de energiebedrijven, de Shells en andere ondernemingen, dat daar mensen zitten met ideeën die ze nu eigenlijk niet kwijt kunnen, maar waar ze bij ons mee aan de slag gaan.”

“Puur financieel is het acceleratormodel niet haalbaar”

“Ik praat ook met dat soort clubs en enkele daarvan zeggen dan: wij zouden best onze mensen willen vrijgeven om in zo’n programma deel te nemen met ideeën die in de organisatie leven en laten we dan maar eens kijken wat er dan gebeurt. Bij henzelf ontbreekte aan ruimte en structuur, bij ons kan veel. (…) Maar je kunt niet geisoleerd van al die gevestigde bedrijven hele nieuwe dingen met grote impact doen, dat geloof ik niet. Dus ik hoop dat het op die manier wel gaat werken: samen.”

Waarmee we automatisch bij het ondernemersklimaat in Nederland belanden. Het lijkt op dit moment dat nog maar heel weinig startups heel veel verder dan een eerste ronde financiering komen. Daarnaast zie je Nederlandse starters als Karma en Human hun geluk  beproeven in Amerika. Bosma: “Ik zou dat in hun geval ook doen, het is  logisch om het daar te doen. Met alle Rockstart deelnemers van afgelopen jaar zitten ze nu dan ook in Silicon Valley om daar in een maand het hele programma over te doen. Dat doe je niet omdat het daar niet interessant is om daar bezig te zijn. Wat dat betreft heb je hier natuurlijk een lokale beperking en daar kunnen we vast nog wel wat aan verbeteren en daar zijn ook verschillende mensen mee bezig.”

Maar dat wil niet zeggen dat een organisatie als Rockstart het maar niet meer moet proberen. “We vinden het gewoon superleuk om met bedrijven, starters en echt ondernemende mensen bezig te zijn. En je moet het rendement denk ik wat breder zien dan puur op het financiële, want dan is het accelerator model niet echt haalbaar vermoed ik.”

“Executie had bij Hyves beter gemoeten ”

Om tot slot nog even terug te komen op Hyves. Sinds de aankoop door TMG lijkt het niet echt goed te gaan met het bedrijf. Sterker nog: de onderneming heeft een laatste kans gekregen, als succes niet snel daagt is het einde oegfening. “In alle eerlijkheid: het doet me minder dan ik anderhalf jaar geleden had verwacht. Misschien komt dat ook wel omdat ik er echt een jaar helemaal tussenuit bent geweest. En natuurlijk dingen komen en dingen gaan, maar er zijn dingen sneller gegaan met Hyves dan we allemaal oprecht verwacht hadden en er zijn  dingen die  niet gelukt zijn waar we wel op gehoopt hadden. Bijvoorbeeld de synergie met TMG. Maar het doet me eigenlijk niet zoveel. Ik kan er ook niet zoveel anders van maken. (….) Ik denk  niet dat die richting verkeerd was en wat dat betreft de keuze om onderdeel van TMG te worden ook niet een hele rare was, omdat je dan kon versnellen. Maar het verschil tussen een  visie daarop en de executie realiseren, dat is lastig. Dan merk je  dat je in een grote constructie met TMG in sommige opzichten ook belemmerd wordt, dat je minder echt ondernemend bent als je gewend was te doen. Visie is makkelijker dan realiteit.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.

Bekijk de complete aflevering.