Een drempel is snel te hoog

Ik zag een bericht langskomen over Tellow, online boekhouden van de Rabobank. Laat ik eens kijken hoe mijn huisbank dat doet, dacht ik.

De blockchain als hoop in bange internet-dagen

Het is nog ‘early days’ in de dagen van de blockchain. Het is een beloftevolle techniek, maar anders dan de bitcoin en aanverwante cryptocurrencies, zijn er nog weinig succesvolle voorbeelden. Misschien wil ik teveel in een te vroege fase, maar het lijkt soms een oplossing op zoek naar een probleem.

Zo wapen je je tegen hackers

Laat Je Niet Hack Maken is een helder geschreven, toegankelijke site over de stappen die je kunt zetten om je zo veilig mogelijk op internet te bewegen.

Eis je digitale recht op

Deze week schreef Marleen Stikker van de Waag Society in Amsterdam samen met Jelle de Graaf van de Piratenpartij een ingezonden stuk in het Parool onder de kop ‘Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op’. Ze maken zich grote zorgen om een beperkt aantal internationale technologiepartijen dat steeds meer het monopolie op data en relaties aan het vergaren is. Amsterdam is de aanleiding, maar dit stuk gaat natuurlijk over ieder andere dorp en stad. 

De tijd van het jaar: stoppen met eten, drinken en social media!

Vroeger waren de goede voornemens aan het begin van het jaar beperkt tot meer sporten en minder eten. Tegenwoordig is daar kennelijk stoppen met social media bijgekomen. 

Maar als we nu weer even bij het begin beginnen.

Welke deskundigheid hebben we bij Fast Moving Targets in huis?

Ik schrijf de Handpicked omdat ik graag kennis deel, maar met deze bijna dagelijkse nieuwsbrief wil ik ook kenbaar maken welke deskundigheid we bij Fast Moving Targets in huis hebben. Het is een uithangbord. In de hoop dat jullie bij ons aankloppen als je deskundigheid op het gebied van innovatie nodig hebt.

Waardevolle aanvullingen op tools die verdwijnen

Waarom ik van publiceren houd? In een blog, op Twitter, op Facebook of in een nieuwsbrief? Omdat ik er zelf wijzer van word. Door inzichten te delen, vragen te opperen of nieuwtjes onder de aandacht te brengen, worden anderen getriggered om hun eigen voorbeeld, hun eigen ervaring of hun eigen visie toe te voegen. En daar hebben we dan met zijn allen weer wat aan.

De Handpicked van gisteren was daar een mooi voorbeeld van. Die ging over de frustratie van diensten die heengaan waar je je ziel en zaligheid in hebt gelegd.

Met Storify weer een mooie tool de prullenbak in

Het nieuws dat Storify er mee stopt kwam ook hier hard aan. Het was een mooie dienst die het handig maakte om een verhaal te vertellen aan de hand van gecureerde tweets, Instagram posts, links e.d.

Swapfiets heeft zelfde belang als klant: duurzaamheid

In iedere Top Names zitten wel lessen, daarom is het programma ook een feestje om te maken. We mogen mensen uitnodigen in wie we geinteresseerd zijn die vervolgens delen wat ze weten.

Dinsdag was weer zo’n leerzame avond. We hadden Steven Uitentuis van Swapfiets te gast. Eerst dacht ik: zeker, leuk, maar feitelijk gewoon de fietsvariant van de lease-auto, toch?