De Voorste Linie

Over De Voorste Linie

De Voorste Linie is een interviewserie met wetenschappers die de kracht van computers optimaal in hun werk inzetten. Erwin Blom stelt de vragen, een breed scala aan specialisten legt uit.

Hoe big data de wetenschap helpt, maar ook nieuwe uitdagingen geeft

De basis van internet is door de wetenschap gelegd. Het waren onderzoekers die zo’n kwart eeuw geleden de start maakten met het informatie- en communicatienetwerk dat nu voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld is. Dankzij het communicatie gedeelte is ook voor wetenschappers uitwisseling van kennis en kunde makkelijker en sneller geworden. Allen dat al is ingrijpend, maar er is zoveel meer, maakte de interviewserie De Voorste Linie duidelijk …

Astronoom Marco de Vos: “Data genereren is niet het probleem, interpreteren is de uitdaging”

Dat we dankzij voortschrijdende techniek steeds meer data kunnen genereren is mooi, maar dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe verwerk en interpreteer je al die data? Dat is een van de zaken waar astronoom Marco de Vos van Astron zich druk over maakt. Een ander is zuiniger met energie om gaan. “Als de sterrenkunde dienstbaar kan zijn aan het omlaag brengen van de ecologische footprint van de volgende generatie interneten datacentra ben ik een buitengewoon tevreden mens.” Een aflevering in de serie gesprekken met wetenschappers De Voorste Linie.

Alexandre Bonvin (Universiteit Utrecht): “We brengen het sociale leven van een molecuul in kaart”

Alexandre Bonvin is hoogleraar computationele structuurbiologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn afdeling gebruikt chemische en fysische methoden om te kijken naar biologische problemen. “We proberen de molecuul van het leven te begrijpen. Hoe zien de moleculen eruit en hoe praten ze met elkaar. We proberen het sociale leven van moleculen in kaart te brengen.” Een interview in de serie De Voorste Linie, gesprekken met wetenschappers over hun werk, supercomputers en virtuele netwerken.

Silvia Delgado Olabarriaga: ook voor wetenschappers moeten tools simpel zijn

Silvia Delgado Olabarriaga is ‘leader of e-Bioscience research line’ bij het AMC in Amsterdam. De inzet van cloudcomputing vergemakkelijkt werk van wetenschappers. Maar gebruiksgemak is dan wel voorwaarde.

Sterrenkundige Edwin Valentijn: big data vereist een andere manier van denken en werken

Edwin Valentijn is als astronoom verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als jongen van 16 wist hij al dat hij sterrenkundige wilde worden. “Omdat astronomie over de grote vragen gaat. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Ik keek omhoog en wilde begrijpen wat daar aan de hand was.” IT speelt een belangrijke rol bij zijn werk “Net als de sterrenkunde, kent ook de IT kent grote vragen. Zoals: wat is de rol van informatica, wat is de rol van informatie in het heelal. Daar hebben we nog geen goede theorieën over. Eigenlijk doen we maar wat. Voor mij is IT een testomgeving om te kijken welke rol data in de natuur speelt.”

Sterrenkundige Simon Portegies Zwart: “Wat twintig jaar geleden een supercomputer was, daar ga je nu niet eens meer op rekenen”

Supercomputers helpen Simon Portegies Zwart, sterrenkundige aan de Universiteit van Leiden, het heelal beter te begrijpen. Hij bootst met grote hoeveelheden grafische kaarten van spelcomputers sterrenhopen en ontploffende sterren na. “Onderzoek naar de ruimte kun je niet in een laboratorium doen, maar in een computer kun je zwarte gaten wel op elkaar laten botsen.”

Willem Bouten: big data onderzoeken dankzij de high tech rugzakjes van vogels

Onderzoeker Willem Bouten rust vogels uit met GPS en zend-apparatuur om zo hun gangen en vluchten te kunnen volgen. De verzamelde data leert vogels en hun gedrag te begrijpen. Een aflevering uit de interviewserie De Voorste Linie.

Stephen Helms: een worm onderzoeken om het menselijk brein te leren begrijpen

Stephen Helms is bioloog bij het FOM-instituut AMOLF. Met zijn onderzoek ‘Using big data solutions to understand worm behavior’ is hij een van de winnaars van big data-wedstrijd Enlighten Your Research, een samenwerking van SURFnet (verbindingen), SURFsara (opslag en rekenkracht) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Helms is te gast in de tweede aflevering van De Voorste Linie, onderzoekers over de impact van de digitalisering op hun werk.

De fascinatie van onderzoeker Piek Vossen voor de complexiteit van taal

Prof. Dr. Piek Vossen van de Vrije Universiteit is een van de winnaars van big data-wedstrijd Enlighten Your Research. De taalkundige onderzoekt hoe computers mensentaal kunnen leren en leren begrijpen. Vossen komt aan het woord in de eerste aflevering van de interviewserie De Voorste Linie. “De huidige programma’s zitten in 40% van de gevallen fout. Zo moeilijk is het dus.”