Topic: Gezondheid

Jurriaan van Rijswijk (Center for Applied Games): Nederland is een koploper in de game industrie

Spellen waarmee je gedrag kunt veranderen, ofwel applied games, zijn in opkomst. Ervaring leert dat de games echt kunnen werken, waardoor de vraag groeit. Het onlangs geopende Center for Applied Games wil de ontwikkeling verder ondersteunen. Initiatiefnemer Jurriaan van Rijswijk was te gast in Top Names.

Sjaak Vink (MyTomorrows.com): Cutting out the middleman, ook in de farmaceutische industrie

Op allerlei terreinen zie je dat internet tot gevolg heeft dat ‘the middleman’ buiten spel komt te staan. Zo ook in de farmaceutische industrie. Onder meer dankzij een initiatief van Sjaak Vink. In Top Names vertelt hij over MyTomorrows.com.

Renato Valdés Olmos (Human): “Mensen die Human gebruiken, bewegen 40% meer”

Human, de app die je probeert te motiveren om dagelijks 30 minuten te bewegen, functioneert nu beter dan ooit. De onlangs gelanceerde versie 2.0 is preciezer in het registreren en kost minder kracht van je batterij. Maar bovenal: het werkt! Mensen gaan meer bewegen dankzij Human. Renato Valdés Olmos is te gast in Top Names en praat over principes, groei en geld verdienen.

Hoe big data de wetenschap helpt, maar ook nieuwe uitdagingen geeft

De basis van internet is door de wetenschap gelegd. Het waren onderzoekers die zo’n kwart eeuw geleden de start maakten met het informatie- en communicatienetwerk dat nu voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld is. Dankzij het communicatie gedeelte is ook voor wetenschappers uitwisseling van kennis en kunde makkelijker en sneller geworden. Allen dat al is ingrijpend, maar er is zoveel meer, maakte de interviewserie De Voorste Linie duidelijk …

Silvia Delgado Olabarriaga: ook voor wetenschappers moeten tools simpel zijn

Silvia Delgado Olabarriaga is ‘leader of e-Bioscience research line’ bij het AMC in Amsterdam. De inzet van cloudcomputing vergemakkelijkt werk van wetenschappers. Maar gebruiksgemak is dan wel voorwaarde.

Martijn Aslander (Permanent Beta): “Ik vind dat het belang van klooien wordt onderschat.”

Ideeën bedenker, spreker en schrijver, zo omschrijft Martijn Aslander zichzelf. “En dan houden ze meestal wel op met zeuren. Als ik eerlijk antwoord geef dan zeg ik: ik ben een prutser en een klojo. Ik ben de netwerk- en informatiesamenleving aan het verkennen.” De huidige samenleving beweegt zich steeds vaker richting netwerken. Bovendien is meer informatie beschikbaar dan ooit tevoren. “En als je die twee bij elkaar pakt, dan heb je een interessante dynamiek.”

Yuri van Geest (Singularity University): “Door technologie gaan we van schaarste naar overvloed.”

Yuri van Geest is ambassadeur van de Singularity University. Een wereldwijde beweging die er vanuit gaat dat verschillende exponentieel groeiende technologieën, denk bijvoorbeeld aan biotechnologie, nanotechnologie, zonnecellen en sensoren, elkaar gaan versterken wat zal leiden tot radicale innovatie voor de grote vraagstukken van de hedendaagse wereld. “Door technologie gaan we van schaarste naar overvloed.”

Kijktips: BrightDay, de geoliede machine FOX Sports, een wonderpil besproken en human potential 2013

WappZapp zet weer de niet te missen video’s van deze week op een rij.

Stephen Helms: een worm onderzoeken om het menselijk brein te leren begrijpen

Stephen Helms is bioloog bij het FOM-instituut AMOLF. Met zijn onderzoek ‘Using big data solutions to understand worm behavior’ is hij een van de winnaars van big data-wedstrijd Enlighten Your Research, een samenwerking van SURFnet (verbindingen), SURFsara (opslag en rekenkracht) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Helms is te gast in de tweede aflevering van De Voorste Linie, onderzoekers over de impact van de digitalisering op hun werk.