Topic: Kunst en cultuur

Marc Jellema (Tom Kabinet): Op naar de Spotify van de boeken

Tom Kabinet verkoopt e-books. Wat de site bijzonder maakt is dat het kopers de mogelijkheid biedt om hun bij Tom Kabinet aangeschafte digitale boeken tweedehands door te verkopen. Een tussenstap op weg naar een all you can read model tegen een vaste prijs, ofwel een Spotify voor boeken. Mede-oprichter Marc Jellema was te gast bij Top Names en bespreekt de haken en ogen van dat plan.

Karel Millenaar (FourceLabs): “We ontwikkelen games om echte wereldproblemen op te lossen”

“Wij zijn ontwerpers van toegepaste speelse ervaringen met impact.” Dat staat te lezen op de site van het Utrechtse FourceLabs. Misschien wel het bekends van de levensgrote wipkippen waarmee je tegen elkaar kunt racen, maar ook bezig met het ontwikkelen van serieuze spelervaringen, waarmee de werkelijkheid kan worden veranderd. Eigenaar Karel Millenaar vertelt over zijn missie in een nieuwe aflevering van Top Names.

Doctor Menno Deen is gepromoveerd op games en motivatie!

Promoveren op het terrein van games. Dat zal in Nederland nog niet heel veel zijn voorgekomen, maar sinds woensdag 14 januari mag Menno Deen zich doctor noemen. Hij promoveerde op het onderwerp ‘Games Autonomy Motivation & Education’. In Top Names legt hij uit wat daarmee wordt bedoeld.

Wim de Bie en Peter Olsthoorn 6 januari in Top Names

Terug van weggeweest: Top Names! Met een top bezetting. Op dinsdag 6 januari om 21 uur zijn Wim de Bie en Peter Olsthoorn te gast. Kijken dus! En stel je vragen via Twitter met de hashtag #fmt.

Het theater van de toekomst is open, flexibel en alom aanwezig

De FMT Workforce staat voor outside innovation. (Relatieve) buitenstaanders buigen zich over een vraag of kwestie. In sommige gevallen zullen ze met voorstellen komen die al leven (validatie heeft ook waarde!), in andere gevallen met een frisse blik of met goede voorstellen uit een andere sector. Odeon De Spiegel Theaters uit Zwolle wilde weten hoe het theater van de toekomst er uitziet.

Tim Heineke (Shuffler / Pause) is “per ongeluk” uitgever geworden

Tim Heineke is geen onbekende bij Top Names. Eerder dit jaar vertelde hij tijdens SXSW nog enthousiast over Shuffler.fm. Nu schuift hij aan om over zijn nieuwe project te vertellen: Pause. Geen pivot, maar wel een nieuwe focus. Een magazine samengesteld uit de beste content van het web. Nu nog vaak over muziek, maar dat kan breder worden.

Avinash Changa (WeMakeVR): “Technologie, dus ook VR, heeft pas bestaansrecht als het iets toevoegt aan je leven”

Het Amsterdamse bedrijf WeMakeVR maakt niet alleen wat wij ons traditioneel bij virtual reality voorstellen, maar gaat veel verder dan dat. Ze bouwden een eigen VR camera en maken nu VR films. Daarnaast komt er een platform waarop anderen hun VR films kunnen delen. Oprichter Avinash Changa vertelt in Top Names met groot enthousiasme over alle activiteiten.

Hanna Verboom (Cinetree): “Als Netflix een warenhuis is, zijn wij een boetiek”

Hanna Verboom is bij het grote publiek vooral bekend als actrice. Maar ze is sinds kort ook actief als initiatiefneemster van het film curatie platform Cinetree. Een plek waar een wisselende groep bekende filmliefhebbers de films waardoor zij geraakt zijn aan je willen presenteren. In Top Names vertelt Verboom over het hoe en waarom.

Gilles de Smit: “22tracks is een kwaliteits keurmerk geworden”

Het vijf jaar oude 22tracks heeft geen 22 vestigingen, zoals eerder verwacht, en ook zijn de naburige rechten met alle platenmaatschappijen nog niet geregeld. Maar de Amsterdamse online jukebox timmert wel flink aan de weg. Volledig op eigen kracht heeft het bedrijf de rode cijfers achter zich gelaten en breidt langzaam maar zeker uit. Op diverse fronten. Gilles de Smit vertelt. Een nieuwe aflevering van Top Names.