Topic: Publieke sector

AndrĂ© Oosterhuis (Suyzer): “Nieuw vervoersysteem kan morgen in productie”

Iedereen die wel eens op de weg zit kent het gevoel: het wegennet slipt dicht. Tijd dus voor een revolutionair andere aanpak. Suyzer is een nieuw mobiliteitssysteem waarbij reiscapsules over een magneetbaan boven de straat bewegen. Schoon en veilig en volgens André Oosterhuis klaar om gebouwd te worden. In Top Names vertelt hij over de plannen.

Speciaal voor de NPO: internetlessen van Spinnin’ Records

Onder de kop NPO doet een greep naar de macht in omroepland, publiceert de Volkskrant uit de plannen van de NPO om meer te centraliseren, meer richting BBC-model te gaan. En om een hek om Hilversum te zetten. Video’s van de omroepen mogen niet op YouTube of Facebook staan, maar mogen alleen via NPO.nl bekeken worden. Programma’s mogen ook niet langer embed op externe sites worden. Met deze maatregelen laat de Publieke Omroep zien een aantal belangrijke internetwetten niet te beheersen, wetten die een van de grootste muziekmaatschappijen wel begrijpt. Op 3VOOR12, een site van de publieke omroep, kan de NPO veel leren van Eelko van Kooten van Spinnin’ Records. Drie lessen!

Bob Stumpel (Result) : “Mijn specialiteit is dat ik generalist ben.”

Bob Stumpel draait al heel wat jaren mee. En was hij eerst nog een groot aanhanger van web 2.0, inmiddels ziet hij het allemaal somber in. Al de mogelijkheden die mensen hebben gekregen om hun stem te laten horen hebben de wereld er niet mooier op gemaakt. In een nieuwe aflevering van Top Names legt Bog Stumpel uit waarom. En wat er verder mis is in de wereld.

Karel Millenaar (FourceLabs): “We ontwikkelen games om echte wereldproblemen op te lossen”

“Wij zijn ontwerpers van toegepaste speelse ervaringen met impact.” Dat staat te lezen op de site van het Utrechtse FourceLabs. Misschien wel het bekends van de levensgrote wipkippen waarmee je tegen elkaar kunt racen, maar ook bezig met het ontwikkelen van serieuze spelervaringen, waarmee de werkelijkheid kan worden veranderd. Eigenaar Karel Millenaar vertelt over zijn missie in een nieuwe aflevering van Top Names.

Rob van de Star (Croqqer): “Over twintig jaar bestaat het woord werkloosheid niet meer”

Naast Peerby (voor spullen) en ThuisAfgehaald (voor eten) is er sinds een jaar ook Croqqer. Croqqer verbindt mensen bij elkaar in de buurt via de vraag en het aanbod van klussen. Alles wat er in en om het huis moet gebeuren. Soms gratis, soms tegen een dienst en soms voor geld. Met dat laatste biedt Croqqer een mogelijkheid om kennis en kunde te gelde te maken in een tijd waarin betaald werk steeds minder vanzelfsprekend wordt.

Avinash Changa (WeMakeVR): “Technologie, dus ook VR, heeft pas bestaansrecht als het iets toevoegt aan je leven”

Het Amsterdamse bedrijf WeMakeVR maakt niet alleen wat wij ons traditioneel bij virtual reality voorstellen, maar gaat veel verder dan dat. Ze bouwden een eigen VR camera en maken nu VR films. Daarnaast komt er een platform waarop anderen hun VR films kunnen delen. Oprichter Avinash Changa vertelt in Top Names met groot enthousiasme over alle activiteiten.

Met 1,7 miljoen wil Peerby internationaal groeien

Peerby haalt 1,7 miljoen aan investering op en wil daar internationaal mee groeien. Fast Moving Targets volgt het bedrijf van Daan Weddepohl al vanaf het begin, 2012. Kijk maar!

#Sharingweek: Nederlandse deeleconomie in 20+ interviews

Leonieke Daalder sprak in het kader van de Sharingweek met meer dan 20 vertegenwoordigers van de deeleconomie. Van groot tot klein, van lokaal tot internationaal allemaal kwamen ze langs. Van Uber tot Snappcar en van Thuisafgehaald tot WeHelpen. Mooie verhalen over idealen en hobbels onderweg.

Ger Baron (CTO Amsterdam): Hoe een stad technologische innovatie omarmt

Een CTO is meestal iemand die je aantreft bij technologie bedrijven. Maar ook de stad Amsterdam heeft sinds vijf maanden een eigen Chief Technology Officer: Ger Baron. In Top Names legt hij uit wat zijn werk behelst.