Trend: Doe Het Zelf

Het optimisme is terug in de muziekindustrie

Eurosonic/ Noorderslag zit er weer op. Fast Moving Targets deed verslag van Buma Music Meets Tech, het programma-onderdeel met focus op de combinatie van muziek en technologie. Van startups tot gevestigde namen, van platenmaatschappijen tot technologiebedrijven, allemaal schoven ze aan om te praten over trends, ontwikkelingen, diensten en services. De hoofdlijnen op rij.

Tom Vroemen (BuzzMaster): “Wij maken congressen interactief”

Tom Vroemen is gegrepen door het idee van de maakbare wereld. Een principe dat hij zelf in praktijk brengt: of het nu gaat om programmeren of solderen. Het leverde al twee winstgevende bedrijven op: BuzzMaster en CrowdAboutNow en op dit moment werkt Vroemen aan een betaalbare gps tracker coor particulieren. Een Top Name over passie.

The future will be streamed en wij waren aanwezig bij de explosie!

Dit was een belangrijke week voor video. Meer specifiek: dit was een belangrijke week voor live video. Natuurlijk, online video is met YouTube en Vimeo en Netflix en HBO al jaren groot en big business en zeker live videostreamen is eveneens al een eeuwigheid een gewone zaak (ik doe zelf ook al een tijdje mee ;-), maar deze week is de eerste stap gezet naar live videostreamen voor de massa. We waren erbij toen Meerkat en Periscope explodeerden. Dit gaat niet meer weg.

Peter Verhaar: “Mensen worden bedonderd door de pensioenfondsen, BrightNL gaat dat anders doen”

Op allerlei terreinen in de samenleving zijn er mensen die in toenamende mate het heft in eigen handen nemen. Zo ook in de wereld van pensioenen. BrightNL wil een transparant en betaalbaar pensioen voor zelfstandigen gaan regelen, waarbij de deelnemers ook zeggenschap krijgen. Commercieel directeur Sjaak Zonneveld en financieel specialist Peter Verhaar lichten de plannen in Top Names toe.

Hay Kranen: Belangrijkste les van Wikipedia? Geef mensen verantwoordelijkheid!

Zelf schreef Hay Kranen in 2005 voor het eerst iets voor Wikipedia. “En voor je het weet zit je tot diep in de nacht lemma’s te typen en spelfouten te verbeteren.” Inmiddels is hij Wikipedian in residence, in dienst bij de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Kranen vertelt over zijn werk en Wikipedia in Top Names.

Bloggen 3.0 – Een blogrenaissance

Het afgelopen jaar zijn er nieuwe blogdiensten opgestaan die de schrijver weer de volle aandacht geven. En tegelijk de lezer niet uit het oog verliezen. Een terugkeer naar eenvoud. Wij denken dat het tijd is voor een Blogrenaissance. We zetten een paar platforms op een rij die in het oog springen.

Internet verandert alles. Maar jullie kijken nog wel gewoon 215 minuten tv per dag!

Even terugblikken. Even samenvatten. Wat hebben de afgelopen twintig jaar internet voor bewegend beeld betekend? Voor video, voor televisie? Het opheffen, het stopzetten van de kabelraden symboliseert de veranderingen. Afgelopen zaterdag was de laatste conferentie van de instelling die het publiek een stem gaf bij het aanbod van kabelaars. De schaarste moest goed en verstandig bewaakt worden. Maar die schaarste is er niet meer. En internet speelt daar een belangrijke rol in. Welke andere ontwikkelingen hebben we gezien door internet?

Phuong Do (LayerGloss): We zijn WordPress voor apps, met grote creatieve vrijheid

Iedereen zijn eigen app maken, maar dan zo dat die app er wel uniek uitziet. Dat kan met behulp van LayerGloss vertelt oprichtster Phuong Do in Top Names.

25 jaar house, 25 jaar innovatie: internet is het nieuwe filter

Eén van de meest innovatieve stromingen in de muziek is de house. En niet alleen muzikaal, maar ook wat betreft de rol van de artiesten en de manier waarop publiek bereikt kan worden en geld wordt verdiend. Een uitstekend onderwerp dus voor Top Names. Een studio vol gasten, muziek en innovatie.

We zijn er trots op: Na De Deadline; Journalistiek Voorbij De Crisis van Bart Brouwers!

De deadline was tot de opkomst van het internet het harde moment waarop een journalist niets meer aan zijn werk kon veranderen. Maar inmiddels lijkt de journalistieke sector zelf zijn deadline te naderen. Het boek “Na De Deadline” van Bart Brouwers geeft een realistisch beeld van de staat van de journalistiek en werpt een optimistische blik in de nabije toekomst.

De branche snakt naar minder boeken, maar Brave New Books laat iedereen uitgeven

Publiceren en distribueren zijn dankzij de combinatie van internet en nieuwe en goedkope apparatuur binnen ieders handbereik gekomen. Dat is al twintig jaar aan de gang. Maar nu dat gegeven met selfpublishing platform Brave New Books de professionele boekenwereld nadert, maakt het de tongen los.

Top Names Maker Culture special: “We staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie.”

Zelf dingen maken is hip. Niet met een computer, maar met je eigen handen. In een speciale Top Names Google Hangout twee representanten van de Maker Culture aan het woord. Maarten Twigt van iFabrica en Raimo van de Klein van Amsterdam Makers.