Blockchain is de technologie waarop Bitcoin is gestoeld, het betalingssysteem waarmee burgers niet langer afhankelijk zijn van de diensten en gunsten van banken. Maar blockchain biedt veel meer mogelijkheden. Bitnation maakt daar gebruik van. “Bitnation is ‘s werelds eerste virtuele natie. We worden ondersteund door de blockchain technologie en we doen alles van beveiliging tot verzekering”, aldus oprichter en CEO Suzanne Tarkowski. ” Wat wij proberen te doen is betere en goedkopere diensten leveren via de blockchain technologie waardoor natie-staten irrelevant worden.” 

Daarbij is goedkoop niet het enige pluspunt. Het levert burgers ook meer keuzevrijheid op. De wereld telt op dit moment 210 landen, waar 7,2 miljard mensen in leven. “Ik geloof dat we in een wereld moeten leven met miljoenen naties. Op dit moment kunnen 7,2 miljard mensen 210 keuzes maken voor een land, dat is niet heel veel. Stel je voor dat we maar 210 films konden bekijken of dat er maar 210 kledingmerken zouden zijn. Waarom zouden we akkoord moeten gaan met zo weinig keus? Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben te kiezen wat hij of zij wil en als er geen provider beschikbaar is dan kun je zelf iets starten. Makkelijk.”

“Het leven door onderlinge afspraken regelen”

Tarkowski noemt het makkelijk, maar voor veel mensen zal het lastig te bevatten zijn. Leven in een wereld waar niet de regering de regels bepaalt, maar waar je het leven door onderlinge afspraken regelt. Waarbij de spelregels online in de blockchain worden vastgelegd, compleet met een vooraf aangewezen scheidsrechter mocht het mis gaan. De huidige rechtbanken zullen geen moeite hebben die afspraken te aanvaarden, aldus Tarkowski. “Als jij me een auto verkoopt en daar stellen we een contract voor op, zelfs als dat alleen een mondelinge afspraak betreft of een afspraak per mail: dat wordt erkend. En een afspraak die openbaar is en wordt verspreid via honderdduizenden computers over de hele wereld, de blockchain, is natuurlijk een veel sterkere afspraak en bewijs.”

Zo vond onlangs het eerste blockchain huwelijk ter wereld plaats. Niet rechtsgeldig als officieel huwelijk, maar de afspraken die worden gemaakt, gelden wel. “Als je trouwt sluit je een contract af waarbij je vastlegt wat van wie is als je gaat scheiden. In feite een overeenkomst waarmee je je eigen bezit beschermt.” Dat kun je net zo goed, of zelfs beter, via de blockchain regelen. “De enige reden om een erkend huwelijk te hebben is dat je voor staatsburgerschap in aanmerking wilt komen  of voor belasting voordelen die in sommige landen gelden. Maar als die dingen je niks uitmaken….”

“Zonder staten zijn we het monopolie op geweld kwijt”

Tarkowski geeft toe dat blockchain niet de oplossing voor al onze problemen is, maar zij is wel buitengewoon enthousiast. “Als we de verschillende staten kwijt zijn, dan zijn we het monopolie op geweld kwijt. Er zijn maar 210 landen in de wereld en die houden mensen geografisch gevangen.(…) Een regering is geen magische entiteit. Een regering is een groep mensen die samen dingen doet. Ze hebben geen goddelijke macht gekregen om dat te doen. Het enige dat ze onderscheid van andere groepen mensen die diensten leveren, zoals bijvoorbeeld een bedrijf of een groep vrijwilligers, is het feit dat ze een geografisch gebied beheersen en het zo hebben georganiseerd dat ze mensen verplichten om te betalen voor hun diensten omdat er anders geweld gebruikt zal worden. Anderen zouden precies hetzelfde kunnen doen zonder de dreiging van geweld.”

Overigens steunt Bitnation niet puur en alleen op blockchain technologie. “Veel van wat wij doen heeft niks met blockchain te maken. We zijn bijvoorbeeld bezig met een veiligheidsapp die gebaseerd is op mobiele telefonie en niks met blockchain te maken heeft. Het komt er op neer dat je in plaats van de politie te bellen als er iets aan de hand is, je samen met andere mensen een netwerk vormt. Zoals je onlangs nog zag bij de ellende in Brussel: burgers bieden ook hulp. Wij geloven heel erg in peer to peer netwerken. Mensen nemen de handschoen op en zijn bereid elkaar te helpen, vooral als er een reputatiesysteem achter zit, maar zelfs zonder dat. Mensen laten keer op keer zien dat ze in tijden van rampspoed en natuurrampen, aardbevingen, terroristische aanslagen, het niet een paar politiemensen zijn die indrukwekkende prestaties leveren, maar een overweldigende stroom van burgerhulp. Mensen die mensen helpen.” Het klinkt misschien idealistisch, maar Tarkowski is overtuigd. Zij streeft naar een andere wereld.  “Wij willen betere, goedkopere en efficiëntere diensten leveren. Om zo persoonlijke vrijheid en soevereiniteit te garanderen. Wij willen grenzen laten verdwijnen en geografische apartheid elimineren, waardoor we een vrijere en gelukkigere wereld creëren waar individuen  zaken kunnen doen zoals ze zelf willen op een manier waar ze voor kiezen.”

(Een verslag van @daalder)

[De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.]