Het afgelopen decennium was internet het domein van Frank Meeuwsen. Hij was onder meer geboeid door de manier waarop online mensen bij elkaar gebracht werden. Daar komt nu een dimensie bij. Met ‘the internet of things’ komen nu ook apparaten online. Ze zijn verbonden met het web en met elkaar. Internet als hub van fysieke voorwerpen.

Op internet speelt het open source gedachtengoed een grote rol. Mensen maken samen software en geven anderen de mogelijkheid om daarop verder te bouwen en voort te borduren. Dat idee uit de software heeft de afgelopen jaren ook postgevat in de hardware. Bijvoorbeeld bij 3D-printers, de steeds goedkoper wordende apparaten waarmee je driedimensionale voorwerpen kunt printen. Je kunt maken wat je kunt bedenken, of produceren wat je nodig hebt. Tot onderdelen van een kinderwagen aan toe.

Een boeiende ontwikkeling volgens Frank Meeuwsen, die zorgt voor levendige scenes en communities van mensen die bedenken, bouwen en beschikbaar stellen. Voor een inkijkje in die wereld is de eerste Nederlandse editie van de zogenoemde Makerfare een aanrader die op 8 oktober in groningen wordt gehouden. Een #fmtessential. Bekijk hier een verzameling waardevolle links van Frank over dit onderwerp.