(Aflevering van een serie over crowdfunding. De opmaat naar het event Kickstart Crowdfunding dat we woensdagmiddag 23 november houden. Lees HIER meer over het evenement of koop HIER onmiddelijk een kaartje voor 125 euro ex btw. We hopen je er te treffen!)

Doneren

Nederlander Joost de Valk is internationaal een grote naam op het gebied van WordPress-development. Hij is consultant maar schrijft ook zelf plugins. Zoals een SEO-plugin voor WordPress. Joost geeft de plugin gratis weg, maar geeft wel de optie om ervoor te doneren. Hij legt uit …

Waarom geef je de plugin gratis weg?

Vooral omdat ik dat leuk vind. Ik vind het leuk om een hoop mensen op die manier te kunnen helpen en ik vind de erkenning die ik er voor krijg ook erg leuk. Daarnaast is het natuurlijk prima marketing voor mijn consultancy diensten. Ik merk dat de naamsbekendheid die het me oplevert me op alle vlakken in mijn professionele carrière helpt. Ik ben op dit moment bezig met betaalde plugin development projecten voor o.a. Facebook, die klus had ik nooit gekregen als mijn plugins niet zo bekend waren.

Waarom kies je er wel voor om mensen de mogelijkheid tot donatie te geven?

Omdat geld krijgen omdat mensen wat je maakt gebruiken en goed vinden leuk is, zonder dat het een barrière oplegt voor mensen die het anders niet kunnen betalen. Ondanks dat het geld an sich (bv een donatie van $10) maar een heel klein bedrag is in verhouding tot wat ik normaal per uur vraag, levert het wel voldoening op.
Overigens “speel” ik er ook wel mee, heb bijvoorbeeld wel tests gedraaid om te kijken hoe ik het gemiddelde bedrag wat mensen doneren kan verhogen. Het is heel moeilijk voor mensen om te bepalen hoeveel ze zullen geven, dus als je drie suggesties doet, bijvoorbeeld $10, $20 en $50, zoals ik, krijg je verhoudingsgewijs veel vaker die bedragen binnen en dan voornamelijk ook nog het middelste bedrag. Daar zit een grens aan natuurlijk, daar wil ik eigenlijk nog een keer een testje mee doen, maar dat is meer omdat ik het leuk vind om te kijken hoe dat soort processen werken dan dat ik het geld nodig heb.

Wat doe je om mensen te stimuleren te doneren? Hoe maak je het een succes?

Een oproep in de admin sectie van mijn plugins, dat is eigenlijk het enige… Dus zichtbaar als je de plugin aan het instellen bent maar verder niet. Ziet er zo uit:

Wat brengen de donaties aan inkomsten binnen?

Varieert, maar gemiddeld zo’n $1000 tot $2000 per maand. Als ik grote updates doe meer, als ik een tijdje minder update minder. Overigens geef ik tegenwoordig meer uit aan het inhuren van externe ontwikkelaars dan wat er binnen komt. Ik heb wel overwogen en overweeg nog steeds wel om bepaalde features vooraf te laten crowdfunden, zou me een boel geld kunnen schelen…

Zie je andere plekken op internet waar donaties werken of kunnen werken?

Ja, ik denk dat het voor veel open source projecten redelijk werkt alhoewel crowdfunding vooraf eigenlijk een beter model is maar dan moet je al een naam opgebouwd hebben. Waar het een beetje aan ontbreekt is een internationaal geaccepteerd crowdfunding platform, zoals KickStarter, waarvoor je niet in de VS hoeft te wonen. Misschien heb je nog wel goede tips voor me? 🙂