Spotify is een pracht dienst. Ik betaal graag een tientje per maand om de alsmaar groeiende muziekcollectie (dagelijks 20.000 nieuwe nummers!) overal binnen handbereik te hebben. Maar je weg vinden door die hoeveelheid is een drama. Natuurlijk, als je weet welke artiest je wilt horen, voer je de zoekopdracht in en komt het goed. Maar je wilt ook verrast worden, je wilt ook horen wat je nog niet kent. Daar is Spotify zwaar onderontwikkeld in.

Sinds gisteren is dat opeens een stuk beter geworden. Spotify opent zijn collectie voor externe partijen om applicaties op te bouwen. In de Spotify-player (nog preview, maar hier te vinden) tref je de appfinder waarbinnen externe partijen apps aanbieden die waarde aan de Spotify collectie toevoegen. En de eerste lichting laat zien dat de winst nu in het vinden van mooie inhoud zit.

Bijvoorbeeld:

The Guardian en Pichfork presenteren recensies in hun apps die je dankzij Spotify kunt beluisteren.

We Are Hunted monitort op internet welke artiesten hot en happening zijn en maakt die binnen Spotify vindbaar.

Billboard laat zijn hitlijsten zien en koppelt die aan Spotify audio.

Maar het is niet alleen vinden en filteren wat de klok slaat.

Tunewiki presenteert de teksten synchroon met de muziek in Spotify. Voor al uw karaoke feesten.

Sounddrop maakt luisteren sociaal. Met zijn allen naar een playlist luisteren en ervover chatten binnen Spotify.

Moodagent geeft je een playlist op basis van je stemming van boos tot sensueel.

Je kunt op twee manieren naar het openstellen van Spotify kijken.

Aanvankelijk was ik teleurgesteld doordat Spotify ontwikkelaars dwingt binnen de eigen omgeving te opereren. Zou het niet mooi zijn als je de inhoud van Spotify buiten dat domein in sites of apps zou mogen verwerken? Pas dan zouden we echt innovatieve toepassingen gaan zien. Ikzelf vermoed dat dit niet mogelijk is op basis van de contracten met de labels, maar het kan ook zijn zoals Tim Heineke zegt dat Spotify net als Facebook op deze manier meer publiek naar de eigen site wil halen. Ook had ik op spectaculairder apps gehoopt. Het is vrij simpel en lomp allemaal. Maar wellicht gaan we in de toekomst wel apps zien die ons wegblazen. We wachten af.

Maar als ik mijn verwachtingen even opzij zet, zijn de apps een enorme verrijking. Ze geven me gemak, ze geven me filters, ze geven me duiding, ze zorgen dat Spotify meer wordt dan een database. Er wordt mening, visie en karakter Spotify binnengebracht. En dat is een meer dan welkome aanvulling.