Veel hebben we gisterenavond uiteindelijk niet gezien van Kopenhagen, maar we werden gister warm onthaald door onze party-sponsor StartupBootcamp. Zij hadden voor ons een tweede event georganiseerd om ons in contact te brengen met lokale entrepreneurs. Met pizza bier en cola kregen  alle 5 de teams de kans hun pitches te oefenen, met waardevolle feedback van de Denen.

Vandaag ging om 5:30 onze wekkers (alle iPhones tegelijkertijd) want het veer  naar Rohstock moest gehaald. Na een nogal ruwe zeetocht op de ferry konden we in Duitsland verder op weg naar Berlijn voor een lunch met locale startups.

https://youtu.be/vP5qN_tJzrY

Aangekomen in Berlijn hadden we tijd voor een korte lunch, (wederom pizza!)  om daarna opnieuw een ronde met pitches in te gaan. De lunch werd wederom georganiseerd door StartupBootcamp en zij hadden zo’n 20 Berlijnse entrepreneurs opgetrommeld om ons van advies te voorzien. Leuke gesprekken ook met ondernemers uit de hele wereld die meeliften op de startup-vibe van Berlijn en het blijkt; of  je als entrepreneur nu uit Amsterdam, Estland, Amerika of Berlijn komt, de problemen waar je tegenaan loopt zijn grotendeels dezelfde.

Er was ook ruimte voor plezier. StartupBus heeft vorig jaar een game gebouwd waarin er gehandeld kan worden in virtuele aandelen van de projecten. Mensen kunnen aandelen kopen en verkopen om zo de uitslag te voorspellen en virtueel rijk te worden. Sommige teams zijn fanatieker dan andere maar allemaal worden ze gemotiveerd door de aandelenhandel in hun team, mooi om te zien.

Over die teams, ik heb al wel mijn team voorgesteld maar laat ik ook de andere teams even aan je voorstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=Y8SvpEb1Mvk

Vandaag was een hele lange ( meer dan 18 uur in een bus) en zware dag voor alle deelnemers. Morgen moet daadwerkelijk een werkend concept worden gepresenteerd en worden we niet enkel afgerekend op de techniek, maar ook op het persbericht, de presentatie en het businessmodel. Dat dat met 25 mensen in een bus met lange dagen niet altijd even soepel verloopt was vandaag te merken.De discussies in teams werden heftiger door gebrek aan slaap en de irritatie van het op elkaars huid zitten in een krappe bus. Heftig maar wel  waar StartupBus om draait en wat het het uiteindelijk allemaal waard maakt. Want hoe zwaar het ook is, de verbondenheid die opgebouwd wordt door zo close met elkaar samen te werken vind je enkels in startups, of in een bus.

Update; uiteindelijk werd het gisteren 3 uur wegens files en omwegen. Vanmorgen was het om 8.15 verzamelen om te ontbijten in het Google Kantoor. De videos konden dankzij de snelle Google wifi eindelijk ge-upload worden.