Kop in de Volkskrant: ‘Filmproducenten luiden noodklok over downloaden’ De Nederlandse filmindustrie wil strengere maatregelen tegen illegale distributie van films op internet.

Hoevaak moet de geschiedenis zich herhalen voor mensen er van leren? Niet alleen leert de boekenindustrie weinig van het afgelopen decennium van de platenindustrie, ook de filmwereld heeft kennelijk een andere kant uit gekeken. De focus ligt op handhaving niet op service voor de liefhebber. Alle aandacht voor vervolging, veel te weinig aandacht voor de behoefte van de fan.

ZORG VOOR EEN ALTERNATIEF!

Geef mensen gemak, een goed aanbod en een juiste prijs en het gros gaat niet ‘illegaal’ downloaden. Mensen downloaden de films niet omdat ze niet willen betalen (natuurlijk, die zijn er ook, maar de meeste mensen willen echt wel afrekenen), maar omdat ze de films op een moment en een manier willen zien die hun niet geboden wordt.

Er is geen plek waar je zowel gemak (simpel vinden, simpel betalen, simpel downloaden of streamen) als goed aanbod (in de iTunes store is het aanbod bijvoorbeeld heel beperkt) als de juiste prijs (ik kan bijvoorbeeld niet wachten op een Spotify voor films waar je voor een vast maandelijks bedrag het complete aanbod mag bekijken) vindt. Dat is er niet. En dus gaan mensen op zoek naar de plek waar ze wel de films kunnen vinden en zien die ze willen.

Als de boekenindustrie en filmindustrie even veel tijd en energie in de juiste service zouden steken als in pleidooien voor handhaving en naleving, zouden we met zijn allen een stuk verder zijn. Nu gaan ze de fouten van de muziekindustrie een voor een herhalen.

Onlangs was op o.a. deze site een vierluik te lezen waarin de platen- en boekenwereld werden vergeleken. Download hier de pdf of de epub. En lees tussen de regels door dat de filmindustrie in dat rijtje niet had mogen ontbreken.

Grrrrrrr