In de serie Terugblikken en Vooruitkijken vragen we iedereen mee te doen met een geautomatiseerd audio-interview. Je hoort vragen van Erwin Blom en wordt gevraagd die te beantwoorden. Dankzij   Shoudio komt er na zes vragen een gemonteerd gesprek op de site. De vragen gaan over 2011 en 2012, we maken de balans op en kijken naar de toekomst. In deze aflevering Tom Beek, saxofonist, freelance muzikant en adviseur.

Tom is trots op de balans die hij dit jaar heeft weten te bereiken. Begin 2011 was hij oververmoeid en moest hij een stap terug doen en zijn beperkingen accepteren. Inmiddels heeft hij een nieuw, centraler gelegen, huis met mooie studio. Hierdoor hoeft hij minder te reizen, wat enorm scheelt.

In 2011 lijkt het erop dat de jarenlange patstelling die de muziekindustrie verlamde eindelijk is doorbroken. Social media hebben daarbij een doorslaggevende rol gespeeld. Er hangt ook een schaduw over 2011 in de vorm van bezuinigingen die zijn doorgevoerd, maar Tom blijft optimistisch: “Kunst overleeft alles.”

Kunstenaars zullen op zoek moeten naar nieuwe manieren om te overleven, om publiek te bereiken en waarde te creëren. Er zullen ook nieuwe manieren van financiering ontstaan: vip-abonnementen, crowdfunding, fanclubs. De grote vraag is wat werkt? Dat zal in 2012 misschien duidelijk worden.

Een verandering die Tom graag zou zien is dat Spotify toegankelijker wordt voor onafhankelijke artiesten. De tussenpersonen de deur uit waardoor de afstand tussen muzikant en Spotify korter wordt. ”Muziek moet stromen: makkelijk te vinden, laagdrempelig en apparaat vriendelijk.”

Ten aanzien van zichzelf heeft Tom maar één wens: veel te gekke muziek maken. En dat delen met anderen. Daar wordt hij gelukkig van. En daarnaast is hij als hobby ook nog bezig met een magazine over muziek. En wenst hij iedereen alsvast een heel gelukkig nieuw jaar!