In de serie Terugblikken en Vooruitkijken vragen we iedereen mee te doen met een geautomatiseerd audio-interview. Je hoort vragen van Erwin Blom en wordt gevraagd die te beantwoorden. Dankzij Shoudio komt er na zes vragen een gemonteerd gesprek op de site. De vragen gaan over 2011 en 2012, we maken de balans op en kijken naar de toekomst. In deze aflevering Werner Schlosser eigenaar van Werner Bros een communicatie- en adviesbureau voor en over de entertainment branche.

2011 was voor Werner een goed jaar. Hij was 15 jaar getrouwd, ‘daar ben ik trots op’, kreeg opdrachten toegeschoven omdat mensen erop stonden dat hij die deed en deed opdrachten buiten zijn comfort zone en dat voelde goed. Al met al een
leerzaam jaar.

2011 was ook het jaar van de bredere acceptatie van streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. In eerste instantie door de muziekindustrie, vervolgens door de consument en tegenwoordig zie je ook bedrijven als KPN die diensten omarmen. Hoe breder het draagvlak is des te meer meer inkomsten kunnen worden gegenereerd. Zelfs met karige bedragen die nu worden betaald is het al een belangrijke geldstroom geworden, in ieder geval voor de industrie en als die netjes doorbetalen ook voor de artiesten.

In 2012 zal het legale aanbod van online muziek verder stijgen. Werner hoopt op meer diensten met minder knellende contracten en gunstigere voorwaarden zodat er meer geld overblijft om te investeren in nog betere features zodat nog meer mensen gebruik van maken en er nog meer geld naar rechthebbenden gaat.

Werner is zelf van plan in 2012 zijn muziek te digitaliseren. Hij is inmiddels al aan de slag gegaan met het vullen van een harde schijf, maar zou ook graag een back-up in de cloud willen hebben. Tot op heden heeft hij geen positieve ervaringen. Dat moet makkelijker kunnen, en sneller en met minder gedoe en in het door hem gewenste formaat. Dus de cloud van Apple wordt het sowieso niet.

Werner kan zich verbazen over bedrijven die steeds minder willen betalen voor content die heel waardevol is. Ook bedrijven uit de media en entertainmentbranche die de mond vol heeft over onderwaardering. Werner is die onderhandelingen goed zat. Hij is vast van plan om zich niet meer uit te laten spelen of voor het blok te laten zetten. Ook als hem dat opdrachtgevers kost. Dat levert hem dan weer meer tijd op voor iets dat hij ook volgend jaar wil doen: een boek schrijven. “Het moet leuk zijn om te lezen, maar er zal ook kennis en ervaring in worden gedeeld. Dat is het plan.”