YouTube fascineert me mateloos. En niet alleen omdat er 48 uur video per minuut aan de site wordt toegevoegd. Oftewel 120 dagen video per uur. Oftewel bijna 8 jaar aan video per dag. Onbevattelijk veel. Nee, meer nog omdat de rijkheid aan beeldtalen zo groot is. Van de gamers die hun verrichtingen filmen en online zetten om aan anderen te tonen tot de doe-het-zelvers die delen hoe ze hun technische problemen oplossen. Van de lezingen die een plek krijgen tot de oude jazz-archieven die ontsloten worden. En daarnaast mooie films en clips van creatieve makers. En natuurlijk een stortvloed aan fail-video’s 😉

Maar ook fascineert YouTube omdat het nieuwe plek is geworden voor makers van beeld en geluid om een publiek te bereiken en bedienen. Alleen op YouTube kan een onbekende groep in een week 12 miljoen views bereiken. En dat een onafhankelijk maker een kanaal met 2 miljoen subscribers weet op te bouwen – en middels advertenties goed geld verdient, is ook ongehoord. Zowel voor producent als consument is YouTube interessant.

Op het Noorderslag-festival hield ik in een door Immovator georganiseerd panel een presentatie over elementen die een handje kunnen helpen bij het verkrijgen van succes op YouTube.