Ernst-Jan Pfauth is een van de bekendste bloggers van Nederland. Begonnen voor zichzelf, maar al snel werden zijn kwaliteiten ontdekt. Eerst bij techblog The Next Web om later door ‘charmeur’ Hans Nijenhuis van NRC overgehaald te worden om nieuwsblog Nrcnext.nl op te zetten. Na ruim een jaar pionieren bij het kleine broertje van het NRC werd hij chef van Nrc.nl. De liveblogs rondom Egypte en de tsunami in Japan werden druk bezocht, maar toch vond hij het tijd voor iets nieuws en begon startup Brainsley. In de Top Names van oktober vertelde hij dat een eerste versie van Brainsley in mei online komt. Nu voorzichtig het eerste lentezonnetje zich laat zien, is dat volgens hem nog steeds het plan.

Hij wil het in deze FMT Essential niet over Brainsley hebben, maar over Hacker Monthly. Het magazine is een idee van Lim Cheng Soon en is een maandelijkse samenvatting van de beste artikelen op de site Hacker News. Soon is een ondernemer uit Maleisië en hij verkoopt  die samenvattingen niet alleen in digitale vorm, maar hij print ze ook uit. Zo kun je zelfs offline op de hoogte blijven van wat er in de online wereld gebeurt. Voor een jaarabonnement op de iPad betaal je 29 dollar en voor de geprinte versie betaal je 88 dollar. Met 4700 abonnees heeft Soon in deze niche een omzet van 130.000 dollar per jaar. Soon is volgens Pfauth zo succesvol omdat hij al jarenlang actief is in de community van Hacker News en precies weet welke goede artikelen je gelezen moet hebben.