Op twee april vond in Maastricht in het mooie Theater aan t Vrijthof TEDxMaastricht; the future of health plaats.

In een theatersetting, zonder wifi ( alleen voor de bloggers ) luisterden meer dan 900 toeschouwers naar een dag vol korte diverse presentaties van patienten, techneuten en doktoren Hoe zit het met onze zorg, en vooral, waar moeten we naartoe. Alles vlot en met een heerlijk menselijke draai aan elkaar gepraat door Aldith Hunkar.

Inspirerende, duidende en informatieve sessies wisselden elkaar in rap tempo af. Een tjokvol programma met patienten, doktoren, techneuten en in het zorg gebied. Ik mocht aanwezig zijn om een visueel verslag te doen van de sessies, wat met meer dan 31 sprekers best een uitdaging was.

Wat ik vooral heb meegekregen als begrip van de dag (en voor de gemiddelde Nederlander ook een struikelblok qua uitspraak): ‘Participatory Healthcare’. Vertegenwoordigers van ziekenhuizen, techneuten en patienten waren het eens; de patient krijgt ook een stem in het proces en door samenwerking en kennisdeling komen we verder.

Of dat nu betekent dat de patient centraal komt te staan in het nieuwe ziekenhuisbeleid en daar daadwerkelijk een stem in krijgt, of dat de patient een stem krijgt door middel van een film in de wachtkamer. Of dat is door betere data analyse door een gezamenlijke inspanning van patient en specialist. Of dat de patient zelf, die over het algemeen op het gebied van zijn of haar ziekte een micro expert, als ervaringsdeskundige anderen helpt. Kennis delen tussen patienten onderling, tussen doktoren en patienten, tussen specialisten over de hele wereld, van medicijn man tot uroloog. Vind elkaar en deel kennis.

Hieronder een selectie van enkele sketchnotes die ik maakte voor TEDxMaastricht, alle sketchnotes zijn te vinden op TEDxMaastricht.nl waar ook video’s van alle presentaties staan, verslagen, en foto’s van de hele  dag.