Vision is een serie programma’s over de toekomst van televisie,  online video oftewel het nieuwe kijken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door Streamzilla, specialist in hosting van live en on demand audio en video. In de eerste aflevering sprak Erwin Blom met Stef van der Ziel (Streamzilla) en William Valkenburg (ex-NPO nu Wereldomroep) over de techniek. Wat kan het internet aan?.

“Stef van der Ziel: In Nederland houdt het op met 150.000 tegelijk kijkende kijkers”


Stef van der Ziel (Streamzilla): “Op internet kun je een hogere kwaliteit video bekijken dan op televisie. Super HD kwaliteit is geen probleem. Alleen, als iedereen dat tegelijk gaat doen, dan hebben we een schaalbaarheidsprobleem. Een ander probleem is het ontbreken van de garantie dat je iets goed kunt bekijken. Die is er niet. Bij distributie via internet kan het op veel plekken mis gaan. Er is op internet technisch meer mogelijk dan op televisie, maar we lopen hard aan tegen de betrouwbaarheid en de schaalgrootte. In Nederland houdt het echt op met 150.000 tegelijk kijkende kijkers. Het internet is hier niet voor gebouwd.”

“Het is niet zo dat het technisch niet zou kunnen worden opgelost, je kunt er kilometers glasvezel tegenaan gooien. Maar wie gaat dat betalen? De provider? De zender? De klant? Maar zelfs dan hou je het probleem dat internet een wolk waar iets in gaat en hopelijk iets uit komt. Je hebt geen controle over dat pad. Mobiel is een nog groter probleem. Die capaciteit is heel beperkt. Bij een lezing heb ik de mensen in de zaal gevraagd met hun mobiel naar YouTube te gaan. Met 20 man legden we het mobiele netwerk plat.”

“William Valkenburg (ex-NPO, Wereldomroep): De zwakste schakel bepaalt het succes”


William Valkenburg (ex-NPO, Wereldomroep): “Op piekmomenten van Tour de France of Olympische Spelen probeerden alle technische partijen samen te werken en dan kwam je tot zo’n piek van meer dan 100.000 streams. Maar vroeg of laat ging dan de telefoon bij me van een bedrijf dat zijn betalingsverkeer zag vastlopen door de drukte of internetproviders die de drukte in hun eigen netwerk niet aankonden. In de keten zitten allerlei zwakke schakels. En de zwakste schakel bepaalt het succes.”

Stef van der Ziel (Streamzilla): “Wij werken voor zowel omroepen als telecompartijen. Omroepen willen graag via internet uitzenden maar dat kost klauwen met geld. Dat geld hebben ze niet omdat de consument het moeilijk vindt om daarvoor te gaan betalen. Onder meer omdat de video’s het niet goed doen en onbetrouwbaar zijn. De telecomproviders lopen tegen hogere kosten aan omdat mensen meer video gaan kijken maar niet navenant mer voor hun abonnement gaan betalen. Links of rechtsom moet er meer betaald gaan worden of de kosten moeten omlaag.”

“De techniek gaat de problemen oplossen”


William Valkenburg (ex-NPO, Wereldomroep): “Providers verkochten wel hun abonnementen met de belofte van grote bandbreedte. Die beloofden kwaliteit aan de eindgebruiker. Toen hebben wij tegen de providers gezegd: kom het maar halen. Jullie hebben controle over jullie deel van het internet. Kom de video ophalen, dan kunnen jullie het goed afleveren. Ik ben geen techneut, ik kijk naar de afgelopen 15 jaar en zie dat streams beter en compacter zijn geworden, dat netwerken snel worden geupgrade. Dit groeit gewoon door. De knelpunten zitten op piekmomenten. Je moet dat slim en handig afhangen. Ik heb er vertrouwen in dat de techniek het oplost.”

Stef van der Ziel (Streamzilla): “Uiteindelijk ben ik ook optimistisch. Ieder jaar verdubbelt de videoconsumptie. Dat gaat knallen. Op mobiel neemt de groei nog sneller toe. Je moet zoveel mogelijk partijen uit de waardeketen wegdrukken. Wij bypassen het internet tegenwoordig. De providers wordt een ‘delivery’ partij. Als omroep zeg je: hier is mijn hoogwaardige content, lever het maar direct af in de eind netwerken. Zorg daarnaast dat je je netwerk efficient inricht zodat je kosten omlaag gaan.”

Lees ook Voor nieuwe vormen van tv is een lange adem nodig