Natuurlijk, het waren de believers die eerder deze maand in Amsterdam bij elkaar kwamen voor de tweede editie van Games For Health Europe. Maar het waren niet alleen de bouwers van spelen die voor eigen parochie het belang van games voor de gezondheidszorg benadrukten, ook vertegenwoordigers van multinationals als Intel en Microsoft onderstreepten de grote toekomst. Fast Moving Targets sprak met twintig toppers uit binnen en buitenland en raakte onder de indruk.

“Games reduceren kosten”


Over het belang van Games for Health zijn de meeste betrokkenen het eens: de kosten van de gezondheidszorg zijn al hoog, maar zullen in de nabije toekomst alleen maar stijgen. Door de vergrijzing komen er steeds meer oude mensen, die vaak ook nog eens langer leven. Volgens de laatste voorspellingen zal in 2030 25% van de beroepsbevolking in de gezonsheidszorg moeten werken om die op het peil van vandaag te houden. Dat gaat niet gebeuren. Er moet dus wat veranderen. En games kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Enkele quotes uit bovenstaande video:

“Je hebt innovatieve ideeën nodig om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien”, aldus Jeroen van Mastrigt (WeLoveYourWork).

“Games zijn een uitstekende manier om kosten te reduceren”, meent Martijn van Gogh (Syntens).

“Games zijn misschien wel de enige kans die we hebben om het huidige peil van gezondheidszorg ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen”, zegt Matthijs Dierckx (Control Magazine).

“Met games neem je gezondheid in eigen hand”

Games for Health zijn inmiddels niet nieuw meer. Wat wel nieuw is: de wijze waarop de games helpen je gezondheid op peil te houden. Waren het eerst vooral afgeleiden van gewone games, tegenwoordig zie je steeds meer varianten. Bijvoorbeeld games waarbij preventie voorop staat. Enkele quotes uit bovenstaande video:

“Games kunnen je helpen langer te leven. En vooral langer onafhankelijk van anderen te leven. Met games kun je je gezondheid in eigen hand nemen.” Jurriaan van Rijswijk (Games For Health Europe).

“Ik denk dat er steeds meer geld voor de ontwikkeling van nieuwe health games vrijkomt en dat het alleen maar zal groeien”, meent Mathijs Dierckx (Control Magazine).

“De techniek was er lang nog niet klaar voor maar vandaag de dag hebben we de techniek om bijna alles op terrein van gezondheid en de gezondheidszorg op te lossen. Nu alleen de hobbels op het terrein van wetten, regels, gedrag, consumenten en patiënten nog. Maar door intensieve samenwerking tussen alle partijen zal het doel meer kwaliteit en betere toegang tegen lagere kosten worden bereikt.” Bill Crounse (Microsoft)

“Spelende kinderen genezen sneller”

Maar waar hebben we het over? We vroegen betrokkenen om voorbeelden. Waar lopen zij warm voor als het gaat om de toepassing van games of game-elementen in de gezondheidszorg?

“We bouwen een wereldwijd netwerk”

En om het geheel in perspectief te plaatsen. Waarom is Games For Health Europe opgezet en waarom is dat belangrijk? “Dit wordt het grootste Europese evenement voor de gezondheidszorg.”

Dit was een samenvatting, alle interviews staan integraal online, bekijk ze HIER.