Natuurlijk, geld is een belangrijke component van crowdfunding. Er zijn doorgaans middelen nodig om een project te realiseren. Maar er is niet alleen geld nodig. En misschien zijn er wel partijen die op een andere manier dan financieel willen bijdragen, namelijk met geld of middelen.

Tot die conclusie komen we regelmaltig bij Crowdfunded, het project waarbij vijf initiatieven op hun doel afstevenen. Twee projecten zijn in een vroege fase gestopt, De IJsbaankrant heeft zijn doel inmiddels bereikt (108% hulde!) en twee zijn met een eindsprint bezig.

Zo werd Football In China geholpen met de schenking van vliegtickets en vrijwillige bijdragen van vertalers die anders ingehuurd zouden moeten worden. En kan het Kidzkaffee zeer geholpen worden met een keuken, verlichting, meubels, counter. Bezoek de Crowdfunded-site voor de projecten en kijk welke rol je kunt spelen. Maar geld mag natuurlijk altijd, want met alleen ruilhandel gaat het niet lukken. Ze hebben nog even, help ze!

Begin jezelf een project, benoem zo goed mogelijk waar je geld voor wilt gaan gebruiken, zodat je van meet af aan mensen de ruimte geeft om anders dan met geld mee te doen. En je weet, we hebben een boek over crowdfunding uitgebracht dat te koop is!