Even voorstellen, we zijn blij met hem. Ritzo ten Cate (1977) speelt sinds zijn negende met computers, is ondernemer vanaf zijn zestiende, werkte een jaar in het theater en ontdekte daar zijn vak als social engineer. Op vrijdag 21 september reed hij bij toeval langs Haren, waar dat Project X feestje gaande was. Hij zette zijn tanden erin en haalde veel boven. Hij blogde erover bij Dutch Cowboys, en is vandaag Fast Moving Target. Mooi, het woord is aan Ritzo die met de start van Project XYZ een onderzoek verricht naar wat je met social media in real life kunt aanrichten, hoe dat werkt en wat je er tegen kunt doen. Daar ga je hier veel over horen!

“Social media zijn geweldig en gevaarlijk”


Social media zijn geweldig. Met één tweet krijg je antwoord op al je vragen. Met een paar duizend likes financier je een film. Met één blogpost vind je de daders van een lelijk misdrijf. En met een Facebook-pagina dwing je een stevig zittend regime op zijn knieën. Door social media heeft iedereen een stem en kan iedereen naar alles en iedereen luisteren. Mensen zijn connected en kennis, ideeën en overtuigingen vloeien als nooit tevoor. Overal ter wereld. Ook op straat. Door social media is de wereld kleiner en dus groter en dus kritischer en dus beter.

Social media zijn ook gevaarlijk. Met één post plan je een flashrob. Met één tweet breng je een hoax de wereld in, die een ware 2.0 stammenstrijd teweeg brengt. En soms is er niet eens kwaad in de zin voor nodig om ellende te ontketenen, maar zijn social media simpelweg krachtiger dan je van tevoren had ingeschat of rolt het een andere kant op dan je verwacht had en heb je een paar duizend man in je straat staan, terwijl je gewoon een leuk onschuldig feestje voor wat vrienden dacht te organiseren.

“Onderzoek naar social media ellende”

Het gevaar schuilt er vooral in dat social media zo nieuw zijn dat we nog nauwelijks gevoel hebben voor de sociale dynamiek die er plaatsvindt. We spreken elkaar nog maar zelden aan op ongewenst gedrag, laat staan met effect. En we retweeten, liken en sharen zonder eerst even te fact-checken. En daar komt de grootste ellende van. En wat doet de veiligmakend Nederland? Die doet vooral haar best om aan te haken; helaas ligt ze nogal achterop. De uitdaging is om er samen mee te leren omgaan, er vooral veel mooie dingen mee te doen en zo weinig mogelijk narigheid te laten ontstaan.

Om bij te dragen aan het beperken van narigheid beginnen we vandaag bij Fast Moving Targets met Project XYZ. We doen onderzoek naar wat voor ellende je in real life kunt aanrichten met social media en wat we daar samen tegen kunnen doen. In deze eerste blogpost deel ik onze ideeën en plannen en nodig ik iedereen, die wil en kan, uit om mee te helpen. Shoot, vraag, denk mee en als je wilt meehelpen: kom maar door!

“Project XYZ – building an airplane”


Het doel van Project XYZ is het beperken van grote narigheid die op straat / in real life kan ontstaan uit social media kracht. Anders gezegd: bijdragen aan fysieke veiligheid die wordt bemoeilijkt door onveiligheid die ontstaat vanuit social media kracht. Enerzijds duiken we in de vraag hoe je deze narigheid kunt veroorzaken / hoe het werkt. Anderzijds richten we ons op de vraag over wie daar wat tegen kan doen. Vooraf, vlak van tevoren, tijdens en achteraf.

We bestuderen cases zoals Project X Haren, #Rishi #HollandsSpoor en #wegmetdemonarchie #hetis2013. Wat langs komt bestuderen we, duiden we, vinden we iets over en wijden er een blogpost of wat aan. We interviewen betrokkenen, experts en wie verder wat interessants te melden heeft. We klikken relevanten artikelen bij elkaar in waarschijnlijk een Scoop-it. En we organiseren meetups om zogenaamde red-team en blue-team scripts te ontwikkelen. Met andere woorden: 1. how to do it and 2. how to avoid it? En ja, ook daarover gaan we bloggen. En in juni bundelen we alles in een co-created whitepaper / handboek Project XYZ en bieden die aan aan bijvoorbeeld minister Opstelten.

Onze werkwijze noem ik co-created, open, agile, on the fly en zo veilig en verantwoord mogelijk. En ik noem iets met in permanent beta en building an airplane while flying. En ondanks alle snelheid van het fast moving target proberen we ’t allemaal zo slow en degelijk mogelijk te doen en voorzie ik vooral lange blogposts.

Project XYZ wordt mogelijk gemaakt door The Webcare Company – Ludo Raedts, Fast Moving Targets – Erwin Blom en daar kunnen nog meer bij. Verder noem ik alvast mensen die er niets op tegen hebben dat ik ze bedank: Folkert de Jong, Bram Willemse, Paul Smit.

Helpen? Graag!

Wil je linksom of rechtsom helpen? Graag. Heb je alvast een inhoudelijk bijdrage? Wil je meedenken? Heb je een tool in de aanbieding waarmee we ons werk beter kunnen doen? Wil je ons sponsoren? Graag, denk ik 😉

Vragen? Vragen. Opmerkingen. Kom maar door. En: zegt het voort.