“Spelen met miltvuur”

Ritzo ten Cate (blogger, ondernemer mensen- en computerman) schreef al twee twee blogs voor Fast Moving Targets over zijn fascinatie met Project X Haren: het evenement in het Groningse Haren dat op 21 september vorig jaar wereldnieuws was. Een op Facebook aangekondigd sweet sixteen feestje dat van onschuldig festijn in een compleet uit de hand gelopen bende veranderde. Ook voor Ten Cate kwam het een beetje als een verrassing. Sindsdien heeft hij zich grondig in de zaak verdiept en is hij de mening toegedaan dat iemand die kwaad wil Project X Haren redelijk simpel kan evenaren. Waarbij de organisatoren, als een beetje weten wat ze doen, eenvoudig buiten schot kunnen blijven. “Het is een donkere wolk die boven ons hangt”, stelt Ten Cate.

Passief afwachten tot het ooit weer een keer mis gaat is volgens Ten Cate geen optie. Hij startte Project XYZ, een onderzoek naar de krachten die in het spel zijn wanneer je een volksopstand wilt creëren. Door goed te kijken naar de zaken waar het mis ging. Maar ook vooruit te blikken, naar gevallen die mogelijk in de maak zijn. “Heel voorzichtig. We spelen met virtueel miltvuur.” Natuurlijk, geeft hij toe, in Haren viel alles wel heel mooi op z’n plek: de film nog vers in het geheugen, een villawijk, een feestje, een grote groep mensen die wel in waren voor een rel, een burgemeester die nog niet zo lang in functie was. Maar dat wil niet zeggen dat het met goed nadenken en een grondige voorbereiding niet te evenaren valt. “Het gaat erom dat de energie gestroomlijnd wordt naar één punt in tijd, plaats en actie.” Ten Cate wil dat voorkomen. “Ons doel is Nederland veiliger te maken.”

“Anonieme aanstichters”

Aan de vooravond van de presentatie van het onderzoek naar Project X Haren door de commissie Cohen, voelt Fast Moving Targets Ritzo ten Cate uitgebreid aan de tand. Om zijn verhaal niet alleen te kunnen lezen, maar ook uit zijn eigen mond te horen. Ten Cate vertelt over Haren, over de aanstichters die anoniem zijn gebleven, over verwijderde  posts op Facebook en over latente energie die samenkomt in één plaats, tijd en actie. Bekijk het complete interview.