Bas Welling is mede oprichter van Wefilm, een bedrijf opgericht om reuring rond merken te veroorzaken met films die niet opgedrongen hoeven te worden, maar waar mensen zelf over beginnen te praten, waar ze zelf een ander graag op wijzen. Ze gaan zelf op zoek en vinden ze zo bijzonder dat ze dat met elkaar delen. In de drie jaar dat ze bezig zijn, werken ze o.a. voor grote merken als Heineken, Red Bull en KPN. De best bekeken viral van Nederland, Max The Hacker is door Wefilm gemaakt en is 30 miljoen keer bekeken. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de huidige campagne van Heineken. De visie van Welling op online video.

[In de opmaat naar het Mediapark Jaarcongres 2013, verzorgde Fast Moving Targets een serie interviews over televisie en online video. Daar is dit er een van.]

“De huidige kijker wil kwaliteit”

“We stellen de kijker centraal en niet langer het merk, wat normaal is in de reclame. Hoe kan ik mijn reclameboodschap en de features van mijn product zo goed mogelijk naar de consument zenden. Dat is niet meer. Merken bieden nu platforms waarop consumenten er met elkaar over gaan spreken. Dan moet de content die wij maken inspirerend zijn. Die content moet aan twee dingen voldoen. Het moet spraakmakend zijn zodat mensen er letterlijk over gaan spreken omdat ze nog nooit zoiets hebben gezien of op een andere manier te gek is. Maar het moet ook relevant zijn, want dat onderscheidt een grappig YouTube filmpje van een effectief marketing instrument. Spraakmakendheid en relevantie zijn de kernwoorden.”

“Juist nu is er behoefte aan inhoud”

“De huidige kijker is online heel erg op zoek naar kwaliteit. Niet naar iets dat door een merk verteld wordt, maar wat een behoefte vervult van de kijker. Daarbij staat kwaliteit en vakmanschap centraal. Dat vluchtige handheld gedraaide filmpje was vijf jaar geleden. Momenteel draait het om kwalitatieve content die iets toevoegt.”

“De trend dat alles korter moet zijn qua tijdsduur hebben we wel een beetje gehad. Juist nu is er behoefte aan inhoud. De tijd is nu ingezet dat mensen ook weer een beetje de rust nemen. Meer en meer maken wij filmpjes die niet hapsnap in een minuut verteld moeten worden, maar die kwaliteit krijgen door het de tijd te geven. Dat is het ding van de toekomst.”

“Meer en meer zien merken dat de klassieke vorm van het plaatsen van banners, het produceren van pre-rolls en andere klassieke vormen van adverteren minder effectief wordt. Er wordt minder op geklikt, het wordt meer als irritatie gezien. Al die merken zijn op zoek naar manieren om online engagement te brengen. Om dat te bereiken moet je tot de verbeelding sprekende inhoud brengen.”

“Het sociale netwerk is het netwerk van de toekomst”

“Content komt meer en meer centraal te staan. Uiteindelijk is dat waar de consument voor wil betalen. Daar is de consument naar op zoek. Dat verklaart het succes van Netflix en HBO ten opzichte van de klassieke tv-zenders. De content komt centraal te staan en wordt steeds bijzonderder. De content van HBO is te gek. Voor de makers om te maken en de consument om te consumeren. Daar ligt de toekomst, niet langer in de snel gemaakte goedkope hapsnap-televisie.”

“De kijker wil steeds meer content op maat. Dat is een pré voor on demand. Ik geloof dat live alleen toevoeging heeft als het inhoudelijk iets toevoegt. Als je second screen echt meerwaarde heeft, dan heeft het toevoeging. Als je een voetbalwedstrijd niet live bekijkt is het niet spannend meer. In de klassieke wereld is het zo dat merken via een push manier hun reclameboodschap naar de consument sturen en daar massamedia voor inzetten. Wij geloven dat het netwerk van nu en de toekomst is niet het tv-netwerk, is niet het kranten-netwerk, is niet het radio-netwerk, maar dat is het sociale netwerk omdat daar mensen onderling met elkaar over merken praten. Dat is het netwerk van de toekomst, daar zal iedereen op moeten anticiperen.”