Jeroen Wijering is de bedenker en bouwer van de  JW Player, oftewel de invloedrijke software waarmee video op websites kan worden afgespeeld. In 2005 maakte YouTube bijvoorbeeld een jaar gebruik van de speler. Inmiddels vind je de JW speler op miljoenen websites wereldwijd en vormt het de kern van het door Wijering opgerichte LongTail Video. LongTail Video host video voor derden. Waarmee die partijen bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om geld te verdienen met hun video-inhoud.

Wat indicatieve cijfers over de maand mei voor de JW Player 6. Het werkelijke aantal is veel  groter omdat ook andere versies nog populair zijn. In mei stond de JW Player op 134,214 domeinen, speelden 142.031.784 mensen 1.042.070.768 video’s af en keken 29.939.540 uur.

[In de opmaat naar het Mediapark Jaarcongres 2013, verzorgde Fast Moving Targets een serie interviews over televisie en online video. Daar is dit er een van.]

“Live televisie online”

LongTail Video vaart mee op een duidelijke trend: er komt steeds meer video online en mensen kijken ook steeds vaker en langer. “Ik merk het zelf ook: als er bij een artikel een filmpje staat, dan wil ik ook wel graag het filmpje kijken. Dat geeft meestal net iets meer dan puur de tekst.” Er zijn inmiddels meer apparaten op de markt die geschikt zijn voor het bekijken van online video. Zo wijzen de cijfers uit dat tablets gemaakt zijn voor video “Mensen kijken op tablets veel meer hun videootjes uit dan dat ze dat op desktops doen. Op mobiele telefoons doen ze het juist iets minder, dat is de aard van het apparaat.” Een groei dus van online video, waarbij Wijering verwacht dat live televisie wel overeind zal blijven, maar dan online. “Het is toch  hartstikke leuk om evenementen en sport live te bekijken. Dus ik denk zeker dat dat zeker ook online wel een plekje gaat vinden. Het zal verhuizen naar online en zijn plekje vinden in het systeem naast alle on demand kanalen.”

“Veeg de wereld op een hoop”

De sites die video aanbieden, opereren vaak in een heel specifieke niche. Je kunt het zo gek niet bedenken of er blijkt een publiek voor te bestaan. Publiek dat zich vaak verspreid over de wereld bevindt, maar dankzij internet bij elkaar komt. “We hebben sites die extreem succesvol zijn op het gebied van golf of vliegvissen of bepaalde soorten van yoga, of roddels rondom topsporters. Dus eigenlijk heel veel niches waar een site opeens kan zeggen: hier word ik heel groot in.(….) Als je de hele wereld op een hoop veegt, dan is daar genoeg publiek voor.” Zelf is Wijering een groot fan van de informatieve instructiefilmpjes. “Daar wordt goed geld verdiend”. Voor iedereen die ook wil instappen heeft hij een duidelijk advies: maak filmpjes in het Engels en rol internationaal uit.

“Mensen denken snel: dit is een hele goeie deal”

Qua verdienmodellen zijn er eigenlijk twee vormen die goed werken. Aan de ene kant het aloude advertentiemodel. En aan de andere kant het zogenaamde abonnementsmodel, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Spotify: voor een tientje per maand of (zelfs) een paar honderd dollar per jaar komt de hele catalogus beschikbaar. Dit laatste model werkt met name goed voor de kleinere niche-sites. Ze trekken vaak niet de grote bezoekersaantallen die noodzakelijk zijn voor adverteerders. Maar er zijn bij elkaar opgeteld wel voldoende mensen die een vast bedrag per maand of jaar over hebben voor de video-inhoud over een specifiek onderwerp.

“Mensen kennen het systeem en denken snel dit is een hele goede deal.” Daarbij is het wel belangrijk dat de site die de video aanbiedt aan een aantal voorwaarden voldoet. Betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijk. “Dat geldt natuurlijk voor alles: het moet er heel goed uitzien en goed en overal werken Niet alleen werken op de desktops maar ook op tablets en op bepaalde tv-systemen die mensen veel gebruiken.” Daarnaast zijn andere zaken ook van groot belang: “Een goeie niche of goede content en duidelijk regels: wat is wanneer beschikbaar en wat wanneer gaat het weer  weg. Want dat is vooral bij video altijd de grote vraag.”