Onder het mom ‘iedereen kan geld verdienen met kwalitatief goede inhoud’, biedt Cleeng e-commerce tools aan voor broadcasters of uitgevers voor de verkoop van online media. CTO Donald Res constateert dat die groep steeds breder wordt. Waar vroeger de beperking zat in het feit dat kleine partijen geen uitzendtijd konden krijgen, kan nu iedereen uitzenden op internet.

“Ze hebben nu zoveel zendtijd als ze zelf kunnen creeëren.” En de consument bepaalt of dat de moeite van het kijken waard is of niet. “De consument kiest, dus het gaat erom dat het iets is dat hij of zij echt interessant vindt.” Dat loopt uiteen van niches tot grote live evenementen. “Wat wij zien dat heel goed werkt zijn sportevenementen, grote concerten maar ook niche tutorials.”

[In de opmaat naar het Mediapark Jaarcongres 2013, verzorgde Fast Moving Targets een serie interviews over televisie en online video. Daar is dit er een van.]

“Abonnementen zijn de  heilige graal”

Res noemt als voorbeeld een fitness studio in NewYork. Die maakt goed verkopende tutorials. Aan de  andere kant van het spectrum noemt hij het world jiujitsu evenement. “Dat is een relatief kleine sport, maar over de hele wereld zijn er veel mensen die die sport beoefenen. Zij hebben nu dus de mogelijkheid om een evenement live wereldwijd uit te zenden zonder complexiteit van uitzendrechten in ieder land.”

In vrijwel alle gevallen geldt dat het tijd kost om een naam te vestigen. Er is veel waar de consument uit kan kiezen en dat aanbod groeit voortdurend, dus om een publiek te vinden zal daar in geïnvesteerd moeten worden. “Ook als merk moet er veel gedaan worden een naam op te bouwen.” En ook betalen voor inhoud gaat niet vanzelf. “Wij geloven heilig in een betaal-relatie opbouwen, zoals we dat noemen. Net zoals je ooit  een filmpje ging huren of een magazine ging kopen in een kiosk, geloven wij nog steeds heel erg in het fenomeen dat je het eerst echt laagdrempelig moet maken om mensen te laten ervaren wat je ervoor krijgt. Dat kan gratis zijn, maar we denken ook dat je op een hele simpele manier ook pay per view moet aanbieden. Uiteindelijk blijven abonnementsmodellen de heilige graal, daar wil je toch naartoe werken, vinden heel veel mediabedrijven, maar wij geloven er sterk in dat je dat opbouwend moet doen met verschillende businessmodellen zoals pay per view of dagpassen en dergelijke.”

“Traditionele partijen worstelen met hun verdienmodellen”

De tarieven die betaald worden voor online inhoud lopen uiteen. “We verkopen simpele videootjes a la de iTunes prijzen van een euro, maar we verkopen ook live evenementen voor een prijs van 70 of 80 euro. Of conferenties waar we zelfs een nog hogere prijs zien.” Wanneer Res een rangorde moet aanbrengen in betaalde inhoud,  dan komt hij met het rijtje live, video on demand, muziek en artikelen.

“Live zijn hoge marges mogelijk en hoge conversies, dat loopt af naar mate je die ladder afgaat.” Waarbij live zo tot de verbeelding spreekt, omdat mensen toch de behoefte hebben om er bij te zijn op een specifiek moment. “Dat is algemeen bekend: waarom ga je naar het voetbalstadion of waarom ga je een voetbalwedstrijd live kijken? Omdat het een uur later al niet meer interessant genoeg is. ” Ondertussen worstelen veel traditionele partijen met hun verdienmodellen. Res adviseert: “Waarom gaan jullie niet de rechten proberen te krijgen van evenementen.  En die dan monetizen. We geloven er heilig in dat er op die manier veel meer spelers zullen zijn die met live video een significante rol zullen gaan spelen. ”