Voor wie diepgang wil en aan het denken wil worden gezet over mens en maatschappij, is Tegenlicht van de VPRO een must. Pracht programma’s met de denkers en doeners van de toekomst. Maar vaak worden van de goede gesprekken slechts kleine delen gebruikt. Dat is zonde. Daarom gaat Tegenlicht terug naar de snijtafel en monteert zogenoemde Tegenlicht Talks van de beste gesprekken. 15 minuten de diepte in.

Tegenlicht Talks gaat 2 september live, maar Fast Moving Targets mag je een vooruitblik geven. Een aflevering met Nick Bostrom, filosoof en directeur van het Future of Humanity Institute. Hij vertelt over hyper- intelligentie en de toekomst van de mensheid. Boeit dit soort informatie je? Abonneer je op het YouTube-kanaal van Tegenlicht.

Van de redactie van Tegenlicht:

De pas 39-jarige Bostrom houdt zich bezig met de grote vraagstukken voor de mensheid. Aan welke grenzen is de mens gebonden? Wat zijn de existentiële bedreigingen voor de mensheid? Kunnen wij de fundamenten van ons mens-zijn veranderen met behulp van techniek en gaan wij door de natuur gestelde grenzen heen?

Bostrom maakt zich zorgen over de manier waarop de mensheid voortraast. We gaan alsmaar sneller. De tijd tussen het hebben van een idee en het ontwikkelen ervan wordt steeds kleiner. Dit geeft minder ruimte om te reflecteren op de veiligheid van een product. Bostrom is van mening dat de mens het existentiële gevaar hierin niet kan zien. Als de toekomst een plek is waarin wij daadwerkelijk willen leven, dan zal er gerichter en anders nagedacht moeten worden over onszelf en over technologische ontwikkelingen.

Als een van de grondleggers van het transhumanisme gebruikt Bostrom deze filosofie om na te denken over de toekomst. Als filosoof, wis- en natuurkundige staat Bostrom voor een inderdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de mensheid en de ontwikkeling van techniek. Het zo ethisch mogelijk gebruik van zowel nieuwe als bestaande technieken is een belangrijk agendapunt van het transhumanisme. Daarnaast denkt men na over op welke manier technologie een bijdrage kan leveren aan de evolutie van intelligent leven.

Interviewer: Jos de Putter
Locatie: Oxford, Verenigd Koninkrijk
Datum: 7 januari 2013