We hebben al wearables gezien die je op de huid draagt. Een stap verder zijn chips die onder de huid worden geĆÆmplanteerd. Voor wie dat nog allemaal te eng vindt, is er nu ook een tussenoplossing: de Airo. De voorinschrijving voor deze nieuwe gezondheidsarmband is net begonnen en het lijkt nu al een succes te worden. De Airo lost een probleem op waar andere fitnesstrackers en sportarmbanden nog geen antwoord op hadden: het meten van je voedselinname. Handmatig je voedsel invoeren met apps als Foodzy is prima te doen, maar kost wel moeite. Airo doet het automatisch, door de samenstelling van je bloedstroom te analyseren.

airoband

Dat klinkt creepy, maar in de praktijk valt het wel mee. Airo Health gebruikt spectroscopie (lichtbundels) om aan de onderkant van je pols te meten hoeveel koolhydraten, gewone suikers, eiwitten en zout er in je bloedsomloop circuleren – zonder te hoeven bloedprikken. De Airo kan ook je hartslag meten en dit koppelen aan stressniveau’s, hij kan bijhouden hoeveel je sport en hoeveel je slaapt. Vergeleken met andere gezondheidsarmbanden is de Airo erg compleet. Het prijskaartje ($159) ligt wel iets boven dat van de concurrentie, zoals de Nike Fuelband ($149) en Fitbit Force ($129).

De Airo is een belangrijke ontwikkeling in de markt voor wearable technologie, want hij gaat een stap verder dan de huidige armbanden. Eigenlijk is de Fuelband niet meer dan een veredelde stappenteller. Bij de Airo is realtime analyse van je bloedwaarden mogelijk – tenminste, als de bedenkers de technologie voor elkaar krijgen, want voor veel mensen zal het nu nog als science fiction klinken. Met ledlampjes door de huid schijnen en dan meten welke voedingsstoffen er in je polsslagader voorbij ‘zwemmen’?

airoband zilver

Airo Health wordt geleid door CEO Abhilash Jayakumar, die vorig jaar afstudeerde aan de Universiteit van Waterloo. Het team bestaat momenteel uit vier personen en is gevestigd in Kitchener-Waterloo (Ontario, Canada). Rond december verwacht het team werkende producten te hebben, de eerste levering aan de klanten wordt pas in de herfst van 2014 verwacht. Er is een app nodig om de data te kunnen uitlezen, maar die is nog niet gemaakt.

Voor de pre-order kun je terecht op getairo.com.