Als we gezonder leven, als we gezonder zijn, dan hoeven we minder een beroep te doen op de gezondheidszorg. En zijn overheid, verzekeraars en anderen uiteindelijk goedkoper uit. En toch is het moeilijk om geld op te halen voor games die jongeren meer laten bewegen of hun eetpatroon te veranderen. Is het lastig om spelen te financieren die over preventie gaan. Veel makkelijker is het om naar een partij te gaan die de worst van directe kostenverlaging kan worden voorgehouden. Een verzekeraar doet zo mee als een game aantoonbaar actuele kosten vermindert.

Het is een van de rode draden op Games For Health Europe, het jaarlijkse evenement voor het deel van de gaming industrie dat zich op de gezondheidszorg richt. Games kunnen helpen bij gedragsverandering, game-elementen kunnen helpen bij het monitoren van gezondheid en ziekte, games zijn mits uitgevoerd leuk en zinvol.

Games worden steeds serieuzer genomen, vertelt Jurriaan van Rijswijk, de voorman van Games For Health Europe. Hij merkt het bijvoorbeeld aan het feit dat mensen uit de gezondheidswereld Games For Health nu ook als opleidingspunten mogen opvoeren. En dat steeds grotere partijen zich aanmelden. Een grote sponsor als KPMG maakt ook duidelijk dat games steeds serieuzer worden genomen.

Validatie is een belangrijk onderwerp op Games For Health. Games moeten niet alleen leuk zijn, ze moeten ook effect hebben. Maar de voorbeelden van effect zijn groot. Van middelbare scholieren die dankzij bepaalde games meer gaan bewegen tot medisch specialisten die beter worden dankzij Wii games. Al is Jurriaan van Rijswijk er zeker van dat games werken, hij vindt de validatievraag geen belangrijke. In de rest van de zorg wordt de validatievraag ook nauwelijks gesteld, waarom zou het hier wel moeten?

Een eerste indruk van Games For Health in een playlist met interviews, een uitgebreide special volgt. Bekijk de interviews die Leonieke Daalder op de eerste dag hield.