Facebook is vorig jaar Oktober begonnen het netwerk op te schonen van twijfelachtige’ fans. Maar denk je dat bedrijven, organisaties en merken dan nu ook eindelijk het belang van echte relaties met fans beginnen te begrijpen? Bedrijven, organisaties en merken zijn nog steeds bereid om hun reputatie, (financiële) waarde, integriteit, ethiek, vertrouwen, de relatie met fans en klanten op het spel te zetten voor een paar honderd of een paar duizend ‘dubieuze’ fans op bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Heb je ooit gekeken naar een Facebook-pagina van een bedrijf, merk of organisatie, die plotseling heel hard groeide? Wanneer je dergelijke Facebook-pagina’s bekijkt, zie je dat ze in zeer korte tijd duizenden fans hebben verkregen. In eerste instantie denk je misschien dat deze bedrijven, organisaties of merken echt weten hoe ze het spel moeten spelen en dat ze echt bezig zijn met het opbouwen van een community. Echter, wanneer je een en ander goed gaat controleren zul je zien dat de betrokkenheid van de bedrijven, organisaties of merken op dergelijke Facebook-pagina’s laag is, en dat dergelijke pagina’s zelfs niet-bestaande fans hebben, ook al hebben dergelijke pagina’s duizenden of miljoenen fans.

Wanneer je een aantal van de ‘likes’, die deze bedrijven, organisaties of merken hebben ontvangen op recente berichten gaat bekijken, dan wordt het al snel duidelijk dat ze vaak uit een vreemd land zijn, waar een bedrijf, organisatie of merk nog geen voet aan de grond heeft. Ook zie je steeds dezelfde inhoudelijke reacties terug komen bij verschillende ‘status updates’, die door de bedrijven, organisaties of merken van dergelijke pagina’s zijn geplaatst. Het is dan zeer waarschijnlijk dat dit robots zijn.

“ Nep-accounts hebben geen vrienden aan wie ze jouw boodschap door kunnen verkondigen of  jouw inhoud kunnen bevestigen.”

De grote getallen van dergelijke Facebook-paginas met robots zouden moeten leiden naar transacties of meer waarde enzovoorts. Hoe kunnen de robots dan de juiste doelgroep zijn? Kopen zij producten of diensten? Hoe betalen deze robots dan? Zijn ze ambassadeurs? Hoe dan? Allereerst zijn de ‘Likes’ die je kunt kopen meestal nep-accounts. Vergelijk het kopen van nep-fans als spam in jouw e-mail inbox: niemand wil dat. Ten tweede, zelfs al zijn het echte mensen, dan zien ze er waarschijnlijk niet authentiek uit. Als een lokaal bedrijf of lokale organisatie plotseling 5.000 fans krijgt uit een vreemd land of vreemde stad waar de kernactiviteit van oorsprong niet vandaan komt, kan jouw ‘echt verdiende’ achterban dat zien.

Ten derde, de gekochte fans hebben vaak geen volledige profielen en heel vaak geen vrienden. Als het primaire doel op de sociale kanalen is om de naamsbekendheid te verhogen door middel van de mond tot mond boodschap, kunnen deze gekochte ‘Likes’ je niet helpen. Nep-accounts hebben geen vrienden aan wie ze jouw boodschap door kunnen verkondigen of  jouw inhoud kunnen bevestigen. Ten slotte is de grootste reden om geen fans kopen op Facebook gewoon een eenvoudige wiskundige vergelijking: het dunt het bereik uit. We weten inmiddels dat Facebook het organisch bereik beperkt, wat betekent dat elke keer dat op jouw fanpagina iets post slechts ongeveer 15 procent van je fans jouw bericht zal zien, tenzij je betaalt om het te promoten aan de rest van je fans.

“Opbouwen van een gemeenschap vergt tijd en oprechte inspanning ”

Even ter indicatie. Als je 1.000 fans hebt en slechts ongeveer 15 procent zien jouw bericht zijn dat 150 fans. Vergeet niet dat deze fans echt zijn en jouw pagina organisch hebben gevonden, omdat je zat wat te bieden hebt. Echte fans zijn het meest geneigd om commentaar te geven en jouw berichten te delen, dus het verspreiden van jouw boodschap en het onderschrijven van jouw boodschap bij hun vrienden. Stel je nu voor dat je tot 10.000 fans toevoegt. 1.500 (15 procent) zullen nu jouw berichten (een duidelijke stijging van de cijfers dus) zien.

Maar de aangekochte nepfans die jouw bericht zien zullen waarschijnlijk geen commentaar geven en inhoud delen. Een gebrek aan betrokkenheid betekent de ‘echt verkregen’ fans waarschijnlijk uiteindelijk niet jouw inhoud zullen zien en deze dan ook niet kunnen delen met hun vrienden. Dit vanwege de algoritmes van de Facebook Edge Rank (een mechanisme dat vaststelt welke van jouw berichten naar de top van een nieuwsfeed van jouw ‘vrienden’ gaan op basis van hun relevantie) de krimpende betrokkenheid bij je berichten heeft dan ook direct negatief effect voor jouw totale bereik.

Dus nu zal de betrokkenheid van de gemeenschap afnemen, omdat je het moeilijker voor jezelf hebt gemaakt om jouw ‘verdiende’ 1.000 fans te bereiken.  Zo heb je het zelf  bijna onmogelijk gemaakt de meest waarschijnlijke mensen die commentaar geven en je content delen met hun vrienden te bereiken. Opbouwen van een gemeenschap vergt tijd en oprechte inspanning. Luisteren naar, het deelnemen aan en anticiperen op de gegevens, die ontstaan ​​in de zogenaamde ‘conversaties’ en ‘interacties’ is eigenlijk waar het allemaal bij social media om draait. Net het echte leven dus. ‘Dubieuze getallen’ worden trouwens nu al vaak gedefinieerd als ‘dubieuze data’ en daarmee wordt de ‘zakelijke’ reputatie ook ‘dubieus’.

“Het is de kwaliteit van het netwerk dat op termijn de waarde bepaalt en niet de kwantiteit ”

Het inkopen van ‘dubieuze fans’ is kortzichtig, als je de spelregels van social media begrijpt. Voor degenen, die het niet weten trouwens, het is in directe overtreding met de algemene voorwaarden van onder andere Facebook. Daarnaast, is het niet te vergeten, ook verspilling van geld. Uiteindelijk zal Facebook (maar ook andere kanalen) steeds haar netwerk blijven zuiveren. De gekochte fans of volgers zullen continue uit het netwerk van Facebook worden verwijderd en de waarde van de pagina met gekochte fans binnen Facebook zal devalueren in de breedste zin van het woord.

Als bedrijf, organisatie of merk zal je financieel devalueren, maar vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen als ze door krijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots … Het is de kwaliteit van het netwerk dat op termijn de waarde bepaalt en niet de kwantiteit. Het kopen van nep-Facebook-vrienden, valse Twitter-volgers, valse LinkedIn connecties … draagt niets bij … ze hebben geen waarde toe te voegen, niet in context, niet in financiële zin … het verhoogt alleen de cijfers, als dat belangrijk voor je is … dubieuze vrienden maken dubieuze data.