Het Stimuleringsfonds voor de Pers presenteerde vorige week in de Stadsschouwburg van Den Haag onder de naam ‘Meet the Innovators’ 21 vernieuwers in de journalistiek. Over het algemeen nog kleine bedrijfjes met een Idee. Soms ontstaan uit eigen frustratie met de bestaande journalistiek, soms ingegeven door nieuwe technische mogelijkheden. Fast Moving Targets zet deze week de 21 innovators op een rij. In aflevering 3 tools met de nadruk op beeld.

Scoopshot:

De kern:

Scoopshot is een app waarmee burgers op bestelling foto’s kunnen leveren aan nieuwsmedia. Gaat uit van het motto: liever snel een bruikbare foto, dan langzaam de perfecte foto. Een journalistiek medium of een ander bedrijf kan een gerichte opdracht uitzetten Burgers kunnen via de app hun resultaten insturen. De meest bruikbare foto krijgt een financiële vergoeding. Ook bruikbaar voor fotografen die hun werk willen aanbieden.

Feiten:

Van oorsprong Fins bedrijf. Inmiddels in steeds meer landen actief. In Nederland maakt het Algemeen Dagblad regelmatig gebruik van de dienst. De Nederlander Eric Siereveld is verantwoordelijk voor de internationale uitbouw van Scoopshot.

De vernieuwing:

Regelt de techniek achter de burgerjournalist, in dit geval burger fotograaf. Maakt gebruik van het feit dat iedereen tegenwoordig een telefoon met camera op zak heeft.

Mattermap:

De kern:

Mattermap is een curatie tool die overzicht schept in een veelvoud van meningen over een specifiek onderwerp. Je kunt het vergelijken met een mindmap, maar dan digitaal. Geschikt voor journalisten en ieder ander die meningen wil ordenen. Werkt volgens het principe: verzamel, orden en publiceer.

De feiten:

Bedacht door Esther van Rijswijk en Petra ter Doest. Wordt onder meer gebruikt door Dichtbij.nl, NRC.nl en meer, maar kan ook heel goed werken in het onderwijs. Gebruikers betalen voor publicatie.

De vernieuwing:

Het feit dat je snel en eenvoudig verschillende meningen rond een centrale vraag kunt rangschikken is nieuw. De infographic die daar uit rolt is bovendien makkelijk tot je te nemen als lezer. Je hoeft je niet langer door een lang verhaal te worstelen, maar hebt in één keer overzicht.

Lynks

De kern:

Lynks is een en tool waarmee je netwerken inzichtelijk kunt maken zonder dat daar specifieke technische kennis voor geboden is. Het uploaden van een Excelbestand is voldoende, de tool geeft dat bestand vervolgens grafisch weer. Een voorbeeld: www.machtinnederland.nl waar de opmars van vrouwen aan de top grafisch wordt weer gegegeven. Handig voor journalisten die netwerk gegegevens inzichtelijk willen maken.

De feiten:

Een samenwerkingsproject van Ulrich Mans en Gideon Shimshon van de Universiteit Leiden en Eelke Heemskerk van de Universiteit van Amsterdam onder de vlag van dit onderzoeksinnovatieproject van het Centre for Innovation. Nog niet voor het grote publiek beschikbaar.

De vernieuwing:

Het feit dat je als journalist een specifieke technische kennis nodig hebt om geautomatiseerd een geweldig uitziende grafische weergave van een netwerk te maken is nieuw.

ImgZine

De kern:

ImgZine is een platform waarmee je bestaande content eenvoudig geschikt maakt voor mobiele apparaten ofwel iedereen kan een app maken met Imgzine. Denk aan journalistiek, maar ook nieuwsbrieven, interne mededelingen enz. Geen maatwerk, maar een standaard tool.

De feiten:

Opgericht in 2011 door Bert Kok en Marijn Deurloo. Geïnspireerd door iPad apps als Flipboard, Pulse en Zite.  Imgzine wordt onder meer gebruikt door de Volkskrant: de Volkskrant select app. Maar ook door  de Rabobank en de ING.

De vernieuwing:

Maakt een app voor iedereen bereikbaar. Daarbij biedt imgZine de mogelijkheid om het leesgedrag van gebruikers in te zien. Waardoor het weer makkelijker wordt om relevante inhoud te leveren.

De afleveringen op rij:

Deel 1: De herverpakkers 

Deel 2: De gravers

Deel 3: De verbeelders

Deel 4: Sociaal centraal

Deel 5: De rest!