Handpicked is een service speciaal voor FMT Members. Dagelijks krijgen ze – naast alle FMT e-boeken, kans op tickets voor events en meer -, exclusief een bericht dat een belangrijke ontwikkeling of video of app signaleert en duidt. Daar is dit een voorbeeld van. Wil je ook de bijna dagelijkse Handpicked ontvangen en media over innovatie ondersteunen? Word FMT Member!

The future will be streamed en wij waren aanwezig bij de explosie!

 • Dit was een belangrijke week voor video. Meer specifiek: dit was een belangrijke week voor live video. Natuurlijk, online video is met YouTube en Vimeo en Netflix en HBO al jaren groot en big business en zeker live videostreamen is eveneens al een eeuwigheid een gewone zaak (ik doe zelf ook al een tijdje mee ;-), maar deze week is de eerste stap gezet naar live videostreamen voor de massa. We waren erbij toen Meerkat en Periscope explodeerden. Dit gaat niet meer weg.
 • En dat is goed. En dat is mooi. Want dankzij diensten als Meerkat, Periscope en Hang /w is livestreamen zo simpel als een tweet geworden. Een beeldverhaal naar een publiek brengen is kinderspel geworden. Start de app, geef de uitzending een pakkende titel, klik op ‘stream’ en de uitzending is begonnen. Volgers op Twitters zien dat er beeld is en hop, de kijkers druppelen of stromen binnen.
 • Waar Twitter er voor zorgde dat we in one liners met de hele wereld verbonden konden zijn, zorgen de Meerkats en Periscopes van deze wereld ervoor dat we overal ogen en oren hebben en in kunnen haken op groot en klein nieuws op belangrijke en onbelangrijke momenten. Altijd en overal.
 • Dat is mooi en dat is belangrijk. Want wat zagen we de afgelopen dagen onder andere al gebeuren?
  • Kort nadat de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam was begonnen, konden we via Meerkat meekijken. @niels360 opperde al: nog mooier zou het zijn als we een feed van binnenuit krijgen. Dat zal een volgende keer ongetwijfeld het geval zijn. Ook een explosie in New York was seconden na het gebeuren via verschillende feeds te volgen. De wereld van het nieuws zal nooit meer hetzelfde zijn.
  • Op belangrijke momenten kon je meekijken met concerten. Van Sting tot Underworld. Even de vibe van Born Slippy in Paradiso meekrijgen is mooi! Muziek is passie die mensen willen delen, dat gaan ze nog massaler doen. En de rechten? Oh ja, de rechten 😉 Ook daar krijgen we weer een fraaie nieuwe fase.
  • Je zag mensen speciale momenten creeren. Een uitgever die op Periscope door een mooi nieuw boek bladert als preview op wat komen gaat, een kok die een nieuw recept uitprobeert, Michiel Veenstra die de andere kant van zijn 3FM-radioprogramma laat zien door een stream vanuit de studio te starten, minister Plasterk op weg naar de Treveszaal (!), onze eigen Top Names haalde alleen al ruim 300 kijkers via een Meerkat-feed. Live video is zeer geschikt om momenten en plekken te ontsluiten die anders besloten zijn.
  • We zijn deze week een nieuwe fase in gegaan. Maar dit is slechts het begin. Want nieuwe mogelijkheden zorgen voor nieuwe formats, zorgen voor nieuwe spelers, zorgen voor nieuwe gidsen en aggregators. En zorgen voor nieuwe vragen over rechten, privacy en meer. Misschien sla ik een klein beetje door ;-), maar The Future Will Be Streamed en wij waren aanwezig bij de explosie!

Lees ook: