Ik ben er zelf mede verantwoordelijk voor, maar hebben onze digitale geschiedenis slecht vastgelegd. We waren erbij, die eerste 25 jaar van het internet, maar er is weinig overgebleven van het begin van wat we nu wel als een revolutie mogen beschouwen. Toen ik vorige jaar net als de andere (voormalig) hoofden mocht terugblikken op 20 jaar VPRO Digitaal, was er vrijwel niks wat we werkend konden laten zien. Door nieuwe technieken, door slordigheid van bewaren. Er was niks meer. Maar gelukkig zijn de verhalen er nog. Zoals de 50 verzamelde verhalen in 25 jaar internet in Nederland door Peter Olsthoorn. Ik ben er dan ook heel trots op dat we dat boek mogen uitgeven. Voor 24,95 is ie van jullie. Koopt hier

Ik zie wat we met Fast Moving Targets doen ook als het documenteren van de geschiedenis. We leggen de verhalen van digitaal Nederland vast en volgen de hoofdpersonen in hun carrières. Inmiddels hebben we in Top Names al meer dan 400 mensen gesproken. Het is belangrijk dat we dit optekenen en bewaren.

Maar als ik heel eerlijk ben, moet ook ik zeggen dat digitaal bewaren geen zekerheid voor de toekomst betekent. Want wie zegt me dat de files van nu ook in de toekomst nog te bekijken zijn? Daar is geen enkele zekerheid toe, zo laten de afgelopen 25 jaar zien. Het was om die reden dat ik het zonde vond dat het mooie project van Peter Olsthoorn alleen als (gratis) pdf verscheen (hier te downloaden). Dit moet ook op papier uitkomen, was mijn reactie toen ik het werk van Olsthoorn zag. Omdat dat mooi is, maar ook omdat papier toekomstbestendiger is dan digitaal.

Peter is er nog een keer goed voor gaan zitten, hij heeft de interviews allemaal nog een keer goed herschreven. En wat mij betreft is de papieren versie dan ook beter dan de pdf. Ik vind het een genot om te lezen, maar ook voor wie er niet bij was is het mooie materie. Omdat we ons nu niet meer kunnen voorstellen hoe het leven was zonder bandbreedte, met af en toe werkend internet, met een heel beperkt aantal websites etcetera. Het is fascinerend om te lezen hoe snel de tijd is gegaan. Olsthoorn verzamelde de verhalen uit de begindagen, maar beperkt zich daar niet toe. Dit is met recht het verhaal van de eerste 25 jaar internet in Nederland. Van NLnet tot Facebook, van XS4ALL tot Booking.com, van VPRO tot Sanoma, van KPN tot Rabobank, van AMS-Ix tot The Next Web, noem het maar op, ze staan in het boek.

Ik vind het een must have voor een ieder die internet een warm hart toedraagt. Ik ben blij dat we dit boek mogen uitbrengen. Dank Peter Olsthoorn voor het goede werk en dank Amsterdam Economic Board die de opdracht voor de aanvankelijke pdf gaf!

Koopt allen, koopt hier!