Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een interviewserie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Internet is begonnen als een idealistisch en wellicht een tikkeltje naief informatie- en communicatieplatform, maar naast die krachten zijn er zwaktes bijgekomen. Einde aan de privacy, controle door de commercie, monitoring door overheden.

Elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

De serie wordt besloten met een mooi gemonteerde documentaire. In de opmaat daartoe kun je de komende weken de integrale interviews bekijken. Maar eerst een trailer. Eerst in vogelvlucht: wat is er stuk aan internet?

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.

Wat er stuk is aan internet?

Dit:

Christiaan Alberdingh Thijm: “Het open karakter van het net wordt steeds meer aangetast.”

Marietje Schaake (Europarlementarier D66): De strijd tussen de individuen die vrijheid willen en de regeringen die top down willen controleren speelt zich op en om het internet af. Er zijn veel mensen bezig het internet dat open was, stuk te maken.”

Hans de Zwart (Bits of Freedom): “Het recht op privacy en het recht op vrijheid van informatie staan door de wijze waarop technologie zich ontwikkelt permanent onder druk.”

Caroline Nevejan (TU Delft): “Het internet is in handen van bedrijven en intelligence services. Dat maakt het heel gevaarlijk.”

Marleen Stikker (Waag Society): “De waarde voor investeerders is op dit moment belangrijker dan de waarde voor maatschappelijke en sociale vraagstukken.”

Daniel Karrenberg (RIPE NCC): “Google is op dit moment de meest opvallende en meest gevaarlijke. dat alle informatie rondom een individu bij één bedrijf geconcentreerd is, is erg.”

Menso Heus (Internet Protection Lab): “Veel van de protocollen zijn niet veilig. Het is moeilijk om anoniem over het internet te gaan. We zijn er pas recent achter gekomen dat dat een probleem wordt.”

Melanie Rieback (Radically Open Security) “Je moet je realiseren dat er geen privacy op internet bestaat en dat veiligheid een grote illusie is.”

Marleen Stikker: “Het kapotte aan internet is dat je er bij geen enkel onderdeel op kan vertrouwen dat er geen achterdeur in zit.”

Jaromil (Dyne.org): “Er zijn veel achterdeuren voor de industrie en voor regeringen die willen observeren en voorspellen welke slechte dingen kunnen gebeuren.

Cees de Laat (Universiteit van Amsterdam): “Het vertrouwen van de mensen in de straat in het internet wordt steeds kleiner. Tegelijkertijd gaan overheid, banken en industrie alleen nog maar met mensen via internet communiceren.”

Bekijk de trailer en bekijk de komende weken de integrale interviews plus een complete documentaire.