Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Christiaan Alberdingk Thijm is jurist en houdt zich dus bezig met juridische kwesties: “Je moet op internet niet te snel willen verbieden en reguleren”

Bekijk het complete gesprek dat Mieke van Heesewijk had met Christiaan Alberdingk Thijm. Enkele quotes:

“Dat internet in het begin niet gereguleerd was, is heel belangrijk. Dat heeft ongelooflijk veel innovatie teweeg gebracht. Wat we nu steeds meer zien is dat het open karakter van het net wordt aangetast.”

“Je moet oppassen met teveel geloof in technologische oplossingen, je moet oppassen met teveel geloof in juridische oplossingen, je moet oppassen met teveel geloof in de burger en je moet oppassen met teveel geloof in de overheid. De oplossing zit in een combinatie van die factoren.”

“In 1996 is het misgegaan. Men heeft er toen voor gekozen om het auteursrecht als een verbodsrecht te formuleren. Daardoor hoefde de contentindustrie nauwelijks te innoveren. Als we toen voor een vergoedingsrecht hadden gekozen, was dat beter voor ons allemaal geweest.”

“Het commerciële internet bestaat pas 15 jaar. Het is nog een heel jong medium. Het moet nog tot wasdom komen. Je moet de grote bedreigingen, zoals rondom cybersecurity, aanpakken, maar je afvragen wat het meest geschikte middel voor een kwaal is. Je moet niet te snel willen verbieden en reguleren.”

————

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.