Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Hans de Zwart (Bits of Freedom) komt op voor burgervrijheden op internet: “Technologie is niet neutraal.”

Bekijk het complete gesprek dat Erwin Blom en Mieke van Heesewijk hadden met Hans de Zwart. Enkele quotes:

“Ik hou van een vrije democratische rechtsstaat met recht op privacy en recht op informatie. Die twee rechten staan permanent onder druk door de manier waarop technologie zich ontwikkelt.”

“De commercialisering van het web, een overheid die risico’s probeert te mijden en technologische ontwikkelingen zijn een perfecte storm tegen onze fundamentele vrijheden en rechten.”

“We zijn er langzaam achter gekomen dat we een open samenleving willen. Op het moment dat de samenleving te gesloten wordt en we daar echt last van hebben, ontstaat er een fundamentele tegenbeweging. Zover zijn we nog niet. We hebben er nog te weinig overduidelijk last van, met zijn allen.”

“Technologie is niet neutraal. Technologie verandert de maatschappij en heeft dus consequenties.”

————

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.