Roeland Stekelenburg en Erwin Blom komen sinds 2007 op South By South West, het toonaangevende technologie congres in Austin Texas. Daar komt de digitale voorhoede bij elkaar om kennis te delen en trends en ontwikkelingen te signaleren. Ze bezoeken sessies, ze spreken mensen. En ze doen samen verslag.

SXSW is de polsslag van de technologische voorhoede. SXSW tapt bij een grote voorhoede af waar mensen mee bezig zijn, waar ze in geloven, waar ze hoge verwachtingen van hebben. De organisatie van SXSW doet dat natuurlijk door met mensen te praten en veel te lezen, maar zeker zo belangrijk is de input van de bezoekers. Middels de startups die zich melden krijg je een indicatie van trends, middels de aanmeldingen van panels krijg je een gevoel bij ontwikkelingen. En zo vertelt de community SXSW wat belangrijk is en wat niet mag ontbreken. Dit jaar springen er twee thema’s uit. Niet dat die dit jaar nieuw zijn, maar wel dat ze dit jaar hun stempel drukken. Dat ze alom aanwezig zijn:

Artificial intelligence

We beginnen nu echt in een nieuwe fase van het computertijdperk te komen. We zijn nu ver voorbij het tijdperk aan het komen dat de computer dom slechts veel data kan opslaan en ophoesten. We zijn nu zover dat er intelligentie in de systemen komt, dat ze zelflerend worden, dat ze zelfsturend worden. Kunstmatige intelligentie duikt overal op. Bij IBM waar de mogelijkheden van Watson worden gedemonstreerd, bij een panel over Viv waar te horen was dat computers nu gaan snappen wat we bedoelen en niet alleen wat we zeggen, bij gesprekken over messaging apps waar kunstmatige intelligentie helpt voor betere dienstverlening. De voorbeelden komen inmiddels heel dichtbij. Deze week versloeg de Google computer drie keer op rij een GO topper, een spel waarvan werd gezegd dat er zoveel intuïtie bij komt kijken. Daarnaast rijden in testomgevingen al zelfrijdende auto’s rond, die ontwikkeling gaat enorme impact hebben op transport en mobiliteit. Verder rijden robots al op veel plekken rond die te automatiseren taken overnemen. Maar die robots kunnen steeds meer. Ze worden steeds menselijker. Op SXSW was al te zien hoe een goed gesprek met een robot al tot de mogelijkheden behoort. Dat dit allemaal kan is fascinerend. Maar wat de gevolgen zijn is natuurlijk even belangrijk. Welke impact heeft dit op de maatschappij? Bijvoorbeeld op banen. En als er veel banen wegvallen, wat betekent dat dan voor de sociale cohesie? Dat zijn de belangrijke onderwerpen van de toekomst. Overigens zijn er ook specialisten die zeggen dat we ons niet teveel zorgen moeten maken, omdat er ook weer nieuwe banen bijkomen. Maar boekhouder, accountant of vrachtwagenchauffeur, zou hij nu even niet worden.

Virtual Reality

Dit lijkt het allergrootste thema dit jaar. Naast kleine developers en tool-bouwers, roerden grote namen als Samsung, Gilette en McDonalds met VR initiatieven. Hoe verrijk je ervaringen, hoe boots je situaties levensecht na, hoe creeer je virtuele werelden. SXSW heeft er zelfs een speciaal tweedaags evenement aan gekoppeld. Het geloof bij de de organisatie en een groot deel van de deelnemers is heilig: dit gaat groot en invloedrijk worden. Ja, helaas moeten we nu nog gekke brillen op zetten op bijvoorbeeld VR te ondergaan, maar als je die bril eenmaal ophebt weet je niet wat je ziet, zegt bijvoorbeeld trendwatcher Robert Scoble die zijn baan bij Rackspace heeft opgezegd om bij Upload VR te gaan werken. Hij ziet overal toepassingen: van entertainment tot business tot medische wereld.

Een deel van het interview met Scoble:

[Roeland Stekelenburg en Erwin Blom verzorgen na SXSW presentaties om uit te leggen wat de trends en ontwikkelingen van SXSW voor jouw bedrijf of bedrijfstak betekenen en hoe je daar succesvol op inspeelt. Mail info@fastmovingtargets.nl als je ook interesse hebt.]