Fast Moving Targets interviewt toppers op het Singularity University NL Summit. Zoals Neil Jacobstein, Chairman of AI and Robotics van de Singularity University. Hij heeft een groot geloof in kunstmatige intelligentie en robotics. Hij ziet beiden elke 18 tot 20 maanden revolutionair verbeteren.

Prestaties worden beter terwijl de prijs daalt. Op korte termijn zullen toetsenborden en beeldschermen vervangen worden door spraak gestuurde systemen, vertelt hij. Al zal het zeker nog 5 tot 10 jaar duren voordat machines evenveel taalbegrip hebben als mensen. Kunstmatige intelligentie werkt anders dan de wetenschap zoals we die nu kennen. Daarin begin je met een hypothese en ga je vervolgens op zoek naar bewijzen. Bij kunstmatige intelligentie zijn data het uitgangspunt en wordt er gezocht naar verbanden.
Ondanks alle mogelijkheden die kunstmatige intelligentie kan bieden is de doorsnee mens vooral angstig. Onnodig meent Jacobstein: “Je moet het niet zien als een gevaar, maar als een verbeterde versie van jezelf. Net als bijvoorbeeld een bril. Jij plus kunstmatige intelligentie is een team en dat zorgt voor betere versies van mensen, voor betere versies van kunstmatige intelligentie. Als je er zo in staat, kan het zorgen voor werkelijke oplossingen van toekomstige problemen. Daarbij: kunstmatige intelligentie wordt vandaag de dag al op grote schaal toegepast, zonder dat mensen dat direct ervaren. Het wordt een onderdeel van het alledaagse leven. Je moet er niet bang voor zijn, maar je moet er over leren. Er zijn heel veel gratis cursussen die je heel veel kunnen leren.”