Fast Moving Targets interviewt toppers op Singularity NL Summit. Zoals Kris Verburgh, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. 

Er zijn mensen die voorspellen dat de mens nog deze eeuw 500 jaar oud zal worden. Kris Verburgh, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, is wat voorzichtiger. Wat voor hem wel vast staat: iedere dag stijgt de levensverwachting van de mens met 6 uur. De kunst is niet alleen ouder te worden, maar ook om gezonder oud te worden. Om die reden zou er meer geld moeten gaan naar onderzoek naar preventie van ziekten. “86% van de gezondheidskosten gaat naar verouderingsziektes. Maar stel je voor dat je hart en vaat ziektes zou kunnen voorkomen, dan zou dat maar 2,5 jaar schelen in de gemiddelde leeftijd. Je sterft namelijk wel aan andere ziekten. Daarom is het belangrijk om die veroudering af te remmen.”

Op dat vlak is veel gaande. Kunstmatige intelligentie, het internet of things gevoed door sensoren en de cloud zullen geneeskunde helpen in de nabije toekomst. Maar er moet ook meer aandacht komen voor de positieve invloed van voeding, genoeg bewegen en veel slaap. Daarnaast werkt de wetenschap aan revolutionaire methoden die mensen ouder moeten maken.  “Er gebeurt heel veel op verschillende vlakken. Het is niet zo moeilijk om de levensduur te verlengen: het wijzigen van één gen heeft al effect bij proefdieren. Het is tegenwoordig ook mogelijk om heel snel en relatief goedkoop genen te modificeren. Een ander voorbeeld is de aanpak van crosslinks.  We zijn nu bezig om medicatie te ontwikkelen om die crosslinks die naarmate je oude wordt in je lichaam ontstaan te verbreken. Daarmee word je weer soepel.”

Verburgh pleit voor aandacht voor al deze veranderingen. “Mensen zien te weinig hoe snel alles verandert. Technologiebedrijven zien dat wel, daar leeft het, maar bij de overheid veel minder. Binnen 50 tot 60 jaar zullen we zelfs zonder de nieuwe technologieën veel ouder worden. Dat gaat onze samenleving stevig overhoop gooien. Het is belangrijk om daar mensen over in te lichten zoals Singularity University doet.”