Why software is eating the world, schreef Marc Andreessen al in 2011. Want zo zei hij toen, grootste boekverkoper Amazon is een softwarebedrijf, grootste videobedrijf Netflix is een softwarebedrijf, de grootste muziekbedrijven zijn softwarebedrijven, etcetera.

En, de ontwikkeling is al een tijd aan de gang, die software is ook van enorme invloed geworden op de hardware. We hadden deze week daar een mooi voorbeeld van in Top Names. Taco Carlier van VanMoof fietsen was te gast. Hij vertelde hoe nieuwe technieken zijn bedrijf hebben beinvloed.

Dankzij de digitalisering is het mogelijk dat een relatief klein bedrijf uit Nederland aan het innoveren is in een industrie waar je tot voor kort alleen maar veel kapitaal voor nodig had om een plek te veroveren.

Dankzij ‘3D printing’ en ‘laser cutting’ kan het bedrijf relatief goedkoop en eenvoudig nieuwe ontwerpen uitproberen en fijnslijpen. En dus eerst een beperkt aantal exemplaren produceren voor de grotere massa moet worden opgezocht. Net als in de software wordt met een minimal viable product gewerkt, wordt er vervolgens feedback van gebruikers opgehaald en aan een verbeterde versie gewerkt. Tot ie goed genoeg is om in grotere productie te gaan.

En de fiets zelf bevat natuurlijk ook de nodige techniek. VanMoof ziet diefstal als de belangrijkste reden waarom mensen te weinig nieuwe fietsen kopen en als gevolg daarvan te weinig fietsen. Als een e-fiets van het bedrijf als gestolen wordt gemeld, schakelt het bedrijf op afstand licht en slot en aandrijving uit en zet de lokatietracker aan. Zodat de fiets makkelijk kan worden teruggevonden.

Bekijk de Top Names, het is elke week een feestje om met de innovatoren van Nederland te mogen praten. Alleen de afgelopen weken waren dat naast Carlier al Cees Links (uitvinder wifi) en Frank Smilda (vernieuwer bij de politie). En als lezen of kijken je ding niet is, abonneer je dan op onze podcast.

_______________________________________________________________________________________
Meer zielen is meer vreugd, dus – als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Gratis abonneren kan hier.

Fast Moving Targets is community powered media. Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan FMT Member. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk. Daarnaast proberen we je toegevoegde waarde te bieden. Je krijgt naast de vrij toegankelijke inhoud exclusiviteit, overzicht en privileges terug!

FMT Support
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Members betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

FMT Handpicked
Iedere werkdag ontvangt een Fast Moving Target Member per nieuwsbrief een bericht over een artikel, een video of een tool die volgens ons de moeite waard is. En we leggen uit waarom. Want curatie is alleen waardevol met context.

FMT Archived
Alle Handpicked berichten worden speciaal voor FMT Members gebundeld en thematisch gesorteerd zodat ze makkelijk terug te vinden zijn wanneer je inspiratie om wilt zetten in realisatie.

FMT Books
FMT Members krijgen de e-books die FMT uitbrengt gratis!

FMT Goodies
Regelmatig speciaal voor FMT Members vrijkaarten voor evenementen, beta accounts van nieuwe diensten en korting op producten

Word FMT Member VOOR 10 EURO.