Is Mastodon de nieuwe hype of is het een variant op Twitter die gaat blijven? Er zijn de afgelopen jaren veel alternatieven voor Facebook en Twitter geweest, maar geen van allen haalde de massa aan gebruikers die nodig is om te blijven. Maakt Mastodon nu wel een kans? Het zal lastig worden om wereldvictorie te halen in een wereld waar iedereen zijn vrienden nu net op Facebook en Twitter op orde heeft. Het is meer dan moeilijk om iedereen die je wil mee te krijgen naar een nieuwe omgeving.
Maar toch, maar toch … Er is een aantal redenen waarom Mastodon me zeer aanspreekt. En waarom ik denk dat Mastodon verder kan komen dan eerdere initiatieven. Ik focus daar nu even op, want de gebruiker van Mastodon weet dat de dienst technisch ook nog in de kinderschoenen staat. Er moet nog veel beter.Maar waarom Mastodon mij dus aanspreekt:

  • Het is open source. Je bent dus niet afhankelijk van de grillen van FB of Twitter, maar kunt zelf de richting mee bepalen en een eigen richting kiezen als je dat nodig vindt.
  • Het is een dienst die is opgezet als federatie. Het is dus niet één netwerk, maar een verzameling netwerken die met elkaar kunnen communiceren.
  • Het biedt de optie om netwerken naar eigen keuze op te zetten. Over een onderwerp, als een vriendengroep, als een bedrijf. En met eigen regels en afspraken. Kleine netwerken zijn beheersbaarder qua sfeer.
  • En die netwerken kunnen zoals gezegd ook met andere netwerken communiceren zodat je een kanaal hebt voor alleen de gelijkgestemden in je eigen netwerk, maar ook met daarbuiten het gesprek kunt aangaan.
  • Mastodon laat 500 tekens toe, je hoeft je dus niet tot oneliners te beperken in je communicatie.
  • Berichten kunnen open, alleen zichtbaar voor je followers of ‘unlisted’ zijn. Meer privacy options.

Of Mastodon groot gaat worden, we gaan het zien, maar een aantal van de basisideeen achter de dienst zijn meer dan interessant. Doe mee, kijk mee, proef mee. En zoals Nicole Lee van Engadget zegt: “Even if Mastodon doesn’t make it to the big leagues, it still sends an important message that the bid networks need to start listening to users. Instead of doing what investors and advertisers want, perhaps Twitter and Facebook should do what their communities want.”

Mij vind je als erwblo op mastodon.network:

@erwblo@mastodon.network

Waardevolle Mastodon links

_______________________________________________________________________________________
Meer zielen is meer vreugd, dus – als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Gratis abonneren kan hier.

Fast Moving Targets is community powered media. Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan FMT Member. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk. Daarnaast proberen we je toegevoegde waarde te bieden. Je krijgt naast de vrij toegankelijke inhoud exclusiviteit, overzicht en privileges terug!

FMT Support
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Members betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

FMT Handpicked
Iedere werkdag ontvangt een Fast Moving Target Member per nieuwsbrief een bericht over een artikel, een video of een tool die volgens ons de moeite waard is. En we leggen uit waarom. Want curatie is alleen waardevol met context.

FMT Archived
Alle Handpicked berichten worden speciaal voor FMT Members gebundeld en thematisch gesorteerd zodat ze makkelijk terug te vinden zijn wanneer je inspiratie om wilt zetten in realisatie.

FMT Books
FMT Members krijgen de e-books die FMT uitbrengt gratis!

FMT Goodies
Regelmatig speciaal voor FMT Members vrijkaarten voor evenementen, beta accounts van nieuwe diensten en korting op producten

Word FMT Member VOOR 10 EURO.