“Geef me feiten, geen meningen”, stelt collega Roeland Stekelenburg regelmatig. “Vertel we wat je weet, niet wat je vindt.” Ik moest er aan denken toen de release van USA Facts, een initiatief van ex Microsoft voorman Steve Ballmer, werd aangekondigd. Na een investering van 10 miljoen dollar staat er nu een mooie site waarop alle Amerikaanse overheidsdata verzameld en geordend wordt.

“The website, launching today, organizes 30 years of data from more than 70 local, state, and federal government agencies into a well-designed, centralized hub that its creators hope will give people a clearer picture of how the government makes and spends money.”

USA Facts is geen droge berg data. Zoek naar ‘arrest in 2016’ en je krijgt een mooie grafiek te zien van het aantal arrestaties over tijd. En je kunt dat op allerlei manieren uitsplitsen. Zoals naar ras, misdaad of leeftijd.

Of kies voor ‘the big picture’ en prachtig wordt in beeld gebracht waar het overheidsgeld vandaan komt en waar het aan wordt uitgegeven. Je kunt steeds dieper de details in. Maar altijd mooi vormgegeven, overzichtelijk en inzichtelijk.

Een pracht site. Zouden we in Nederland ook moeten hebben. Maar om even terug te komen bij het begin. Zoals we de laatste tijd vaak zien en horen. Feiten lijken steeds minder vaak feiten. Mensen kunnen heel verschillende dingen vinden op basis van dezelfde feiten 😉

Erwin Blom