Nog even verder mijmerend. Vanaf morgen weer gewoon berichten over trends, tools en opvallende artikelen hoor ;-). Maar nog even over dat gevoel van ‘beetje verdrietig’ waar ik het gisteren over had. Omdat internet voor een groot deel verworden is tot een commercieel platform waarvan een klein aantal partijen heel veel beter van wordt zonder substantieel bij te dragen aan de communities waar het beter van wordt.

Bedankt voor alle reacties! Kennelijk ben ik niet de enige met dit gevoel. Daarom even door over die grote partijen die wel profiteren van onze input en activiteiten, maar weinig teruggeven aan de communities waarvan ze profiteren.

Want neem nu Facebook. Laten we wel wezen, Facebook maakt niks. Dat doen wij met zijn allen. Wij maken Facebook met onze gesprekken, inzichten, foto’s en filmpjes tot wat het is. Muziekclips en live-opnamen spelen bijvoorbeeld een belangrijke onderdeel op het videodeel van de site. En draagt dus enorm bij aan de waarde die Facebook in advertentiedollars omzet. Maar het bedrijf draagt geen stuiver af aan de muziekwereld die waarde toevoegt. Zeker, ze hebben daar een juridisch gat voor gevonden, maar een organisatie zou zich toch alleen al moreel verantwoordelijk moeten voelen om een deel van de geldstroom uit te laten komen bij songschrijvers, tekstdichters, muzikanten en anderen? Dat zou moeten, maar is niet het geval.

Maar ok, wat dan? Stoppen met Facebook? Met YouTube? Met Netflix? Zo werkt het ook niet. Neem Facebook bijvoorbeeld. Natuurlijk is het OOK een fantastisch netwerk. In een avond had ik weer contact met al mijn Engelse muziekvrienden met wie ik decennia geen contact had gehad. Facebook is het adressenboek van de wereld. En dat is waardevol. We gaan niet met zijn allen zomaar naar iets anders over om principiële redenen. Daarin moeten we realistisch zijn.

Als kleine radar in een groot geheel kun je wel op je eigen schaal het verschil proberen te maken. Maar laten we dat dan op zijn minst wel met zijn allen doen. Afgesproken?

Zoals ik gisteren zei is mijn interesse voor open source de afgelopen tijd weer volop opgebloeid. Toen ik heel lang geleden als hoofd van de afdeling Digitaal (VPRO) begon, was een van mijn verantwoordelijkheden de open source gang van MMBase. En uit die tijd weet ik natuurlijk ook dat we de open source wereld ook niet moeten verheerlijken, ook daar zijn we met zijn allen maar mensen.

Maar open source heeft in de basis (je hebt natuurlijk ook slechte open source tools 😉 ) een aantal mooie kenmerken. Bijvoorbeeld:

Vrijheid. Niemand is eigenaar van open source technologie. Iedereen kan er gratis gebruik van maken en kan er indien gewenst naar eigen inzicht aanpassingen aan verrichten.

Onafhankelijkheid. Niemand kan de stekker uit open source tools trekken. Ze blijven zolang bestaan zolang jij het wilt. En je kunt hosten waar je wilt.

Krachtenbundeling. Door het open karakter kan een grote groep bijdragen en vele kleintjes maken groot. Samen staan we sterk.

Betrouwbaarheid. Het feit dat iedereen de tools kan gebruiken en inzien zorgt voor transparantie en veiligheid. Bijvoorbeeld lekken worden in een rijke open source community snel opgespoord en gedicht.

Nogmaals, ook in de open source wereld zijn we met zijn allen maar mensen, dus ook daar geldt dat je veel mensen hebt die halen en weinig hebt die brengen, maar ik ben met name de afgelopen jaren heel enthousiast geworden over alle voorbeelden die laten zien dat de combinatie kennis en kunde weggeven, gratis bijdragen leveren en geld verdienen heel goed mogelijk is. Ze lijken in tegenspraak, maar hoeven het niet te zijn.

WordPress is een van de grote voorbeelden. Iedereen kan gratis WordPress gebruiken, maar wie wil profiteren van professionele ondersteuning betaalt per maand geld. Dat model heeft op veel plekken navolging gekregen. Een van de mooie Nederlandse voorbeelden vind ik Gitlab. Zo’n 800 programmeurs hebben wereldwijd bijgedragen aan de open source versie van de samenwerkingssoftware voor programmeurs. De basis van Gitlab is de open source gedachte. Ze willen een bijdrage leveren aan betere software die voor iedereen gratis toegankelijk is.

Maar ze verdienen ook geld. Met een enterprise versie, bedrijven betalen daar voor. En ook op dit gebied is de organisatie ambitieus. “Het is onze ambitie om op termijn naar de beurs te gaan”, aldus Sytse Sijbrandij.

Het is die combinatie van dingen die ik mooi vind. Het kan dus, geld verdienen en de wereld op je eigen kleine gebiedje een beetje beter of mooier maken.

Het is wat ik ook hoop wat me met een van onze initiatieven Stek gaan doen. Wij profiteren van open source tools, bij ons kun je ze vanaf half juni zonder kopzorgen installeren en hosten, maar we willen ook bijdragen. Oftewel: de tools die we aanbieden helpen beter te maken. En als eerste de mooie online wees Hackpad weer toegankelijk voor de wereld maken. Na de overname door Dropbox was het daar namelijk stil geworden. We zijn dus eerst aan het bijdragen, hopelijk volgt die geldstroom later 😉

Maar lees het artikel en bekijk de aflevering van Top Names waarin Sytse Sijbrandij over Gitlab vertelt. Wat mij betreft een van de toppers van de afgelopen jaren.

Het zijn die dingen en jullie reacties die me opvrolijken!

Erwin Blom

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO