Een van de leukste dingen van Twitter heb ik altijd gevonden dat je kon ‘intunen’ op plekken en gesprekken waar je tot dan toe geen toegang toe had. Toen we als VPRO in 2007 (jaja …) Twitter actief gingen gebruiken, bracht Twitter tijdens Pinkpop bijvoorbeeld de verhalen van frontstage (festivalbezoekers), backstage (artiesten) en huiskamer (tv-kijkers) samen. Dat was nooit eerder vertoond. Mooi. Maar we hebben het dan ook nog wel over de tijd voor de hashtag. Toen pp nog voldoende was om alle tweets over Pinkpop uit de nog beperkte stroom tweets te vissen.

Een soortgelijk gevoel heb ik bij de Instagram Stories. Ik weet dat Snapchat vergelijkbaar is en ook Facebook zijn eigen Stories heeft, maar een mens moet kiezen en ik ben het meest bij de Instagram Stories blijven hangen.

Even voor wie het niet weet. En terug in de tijd. Instagram begon voor mij als het foto-platform dat me anders naar de wereld deed kijken. Door de aanvankelijke kwaliteit van de geuploade plaatjes, werd ook ik ge-enthousiasmeerd om mooiere foto’s te maken. Ik keek anders naar composities en de wereld om me heen. Op Twitter ging het (ook bij foto’s) om het verhaal, op Instagram om de kwaliteit van het beeld en de compositie.

Dat was ooit 😉 Inmiddels is dat veel minder het geval. En bij Stories nog veel minder. In tegenstelling tot de gewone Instagram tijdlijn waar je video’s en foto’s van verschillende mensen ziet langskomen en ze bewaard blijven, nodigt een Story uit om veel media te posten. En verdwijnen films en plaatjes weer na 24 uur:

“With Instagram Stories, you don’t have to worry about overposting. Instead, you can share as much as you want throughout the day — with as much creativity as you want. You can bring your story to life in new ways with text and drawing tools. The photos and videos will disappear after 24 hours and won’t appear on your profile grid or in feed.”

Ik vind veel stories volstrekt oninteressant. Sorry. Omdat veel mensen geen verhaal vertellen, maar wat willekeurige beelden de wereld in slingeren. Of een verhaal vertellen dat me matig boeit. Niks persoonlijks verder 😉 Maar aan een ander deel van de stories ben ik dan weer verslaafd. Omdat ze me wederom mee nemen naar plekken en personen waar ik anders geen toegang toe heb en die me wel interesseren.

Ik hou van muziek. En vind het dus heel leuk om artiesten via hun stories te volgen. Als ze in de studio aan nieuw materiaal werken, als ze op toer zijn. Bijvoorbeeld Hinds en The Orielles volg ik met veel plezier. Een kijkje in de keuken, een blik over de schouder, een rondje over de wereld.

Stories op  Instagram (net als Snapchat en Facebook Stories) zijn laagdrempelig om te produceren en consumeren. Voor een goed blog moet je gaan zitten, bij een gedegen vlog komt ook tijd en werk kijken. Om een leuke waardevolle Story te maken voldoen snapshots en sfeerindrukken. Samen geven ze een mooi beeld. Zo zou ik er veel meer willen zien. Stories van de boswachter, de klompenmaker, de kok, de onderzoeker, de politieman.

Erwin Blom

Create an account or log in to Instagram – A simple, fun & creative way to capture, edit & share photos, videos & messages with friends & family.

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO