Er wordt door media enorm veel inhoud gemaakt waar relatief weinig mee gebeurt. Wie een mooie documentaire op tv ziet, weet dat van ieder van de gesprekken en bezoeken maar een fractie van het materiaal een uitzending haalt. Niet omdat het materiaal de moeite van het zien niet waard is, maar omdat het niet in het verhaal past of simpelweg door tijdgebrek.

The Mind Of The Universe is een initiatief van de VPRO en het Instituut voor Beeld en Geluid dat het anders aanpakt. Op tv kun je wekelijks een mooie door journalisten gecomponeerde uitzending zien waarin een aantal wetenschappers rondom een thema aan het woord komen. Bekijk bijvoorbeeld aflevering 1: De Schepper.

Op de website van het project kun je 30 uur aan complete interviews met wereldberoemde denkers en doeners bekijken. Maar The Mind Of The Universe gaat een stap verder. Al het materiaal komt voor iedereen beschikbaar. Iedereen mag het downloaden en hergebruiken op een manier die hem of haar goeddunkt. Daar komt de naam open source tv vandaan.

En dat is natuurlijk waar het echt interessante begint. We kennen het remixen uit de muziek. Als een drumbeat of een basloopje onder een zogenoemde Creative Commons licentie beschikbaar wordt gesteld (de licentie beschrijft wat je onder welke voorwaarden met de samples mag doen), dan is het een kleine moeite om zo’n fragment in een nummer te verwerken.

The Mind Of The Universe is een goudmijn die er op wacht om ontgonnen te worden. Maar hoeveel mensen gaan de tijd en moeite nemen om 30 uur aan inhoud door te ploegen om iets nieuws te componeren? Daar begint het boeiende. Willen mensen dat? Doen mensen dat?

Het is in ieder geval ideaal materiaal om in het onderwijs te gebruiken. Geef studenten de opdracht om zich dit materiaal eigen te maken en videobetogen te componeren. Informatief en leerzaam.

En of je nu wel of niet aan het hergebruiken slaat, dit is een unieke hoeveelheid video waarin de knapste koppen van de wereld je een blik op de toekomst geven. Kijken dus.

“The Mind of the Universe is an international tv series and open source digital platform about the rapid evolution of our knowledge. It explores the human destiny and the world of tomorrow through the eyes of great minds from all continents all over the globe.”

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO