Wat is nog radio, wat is nog tv?

Ik begin even met een verhaal uit de oude doos. Toen we midden jaren negentig bij de VPRO speciaal voor internet radioprogramma’s gingen maken (nu zou je ze podcasts noemen ;-), lag ik in de clinch met de toenmalig hoofdredacteur Aren Jan Heerma van Voss. “Radio komt uit een radio, Erwin”, was zijn stellige mening.

Het was een van de aanleidingen om samen met een Engels bedrijf een paar honderd VPRO internetradio’s te laten maken. Een apparaat dat er uitzag als een radio waarop je live naar zenders kon luisteren, maar ook via een menu on demand naar programma’s kon luisteren. Maar dat alles kwam via wifi van het internet.

Ik geloof dat ik de hoofdredacteur zelfs toen niet overtuigd heb 😉

Maar ik moest er de afgelopen dagen wel aan denken. We weten natuurlijk allemaal dat begrippen al lang totaal aan het vervagen zijn, maar soms heb je momenten nodig die dat onderstrepen. Dat was afgelopen weekeinde het geval dankzij het prachtige benefietconcert One Love Manchester.

  • Het concert werd wereldwijd op tv-zenders uitgezonden. Maar dat is geen nieuws, dat was bij Live Aid ook zo. TV was nu alleen een van de vele kanalen waar het optreden te zien was. Dat kon tijdens Live Aid nog niet.
  • One Love Manchester was via Twitter te bekijken, op een mooie pagina waar ook alle relevante tweets werden getoond.
  • One Love Manchester was via Facebook te bekijken, waar het ook nog eens mogelijk was om vanaf de pagina geld te doneren.
  • Hoogtepunten van One Love Manchester zijn via YouTube te bekijken. Ik telde bij het schrijven van dit stuk 27,8 miljoen (!) views.

Het is natuurlijk een ontwikkeling die al midden jaren negentig in gang is gezet, die verschuiving van alles naar internet. En sinds die tijd zijn er ook al festivals via internet te volgen. Maar lange tijd was de beeldkwaliteit onder de maat, dat is al lang niet meer zo. En lange tijd kon niet iedereen overal kijken. Dat is met de nieuwe onbeperkte data abonnementen van mobiele providers ook niet meer zo.Lange tijd werd gedacht dat live evenementen een belangrijk domein voor lineaire tv zouden blijven, en dat blijft natuurlijk ook voorlopig nog zo, maar kijkend naar One Love Manchester heb ik onderstreept gezien dat het JUIST de live evenementen zijn waar de toekomst van op internet ligt. Niet alleen omdat je op internet ook op niches kunt inzoomen die te smal voor de mainstream zijn, maar omdat internet gemaakt is voor interactie. Omdat het leuk is met je vrienden online te praten over wat je ziet. Vroeger bouwden we dan een chatbox bij een stream, nu zorg je dat je op de platforms bent waar het gesprek plaatsvindt. Facebook en Twitter en YouTube smijten met geld om rechten binnen te halen. En logisch. En terecht.

Wat is tv? De vraag was twintig jaar geleden al een onzinnige, dat is ie nu zeker.

Erwin Blom

Het was een gruwelijke terreuraanslag in Manchester, maar de popwereld sloeg zondagavond toe.
Liam Gallagher op Twitter live tijdens One Love Manchester
Ook Mark Zuckerberg is blij met One Love Manchester op Facebook.

Chris Martin and Ariana Grande perform Don’t Look Back In Anger at One Love Manchester.

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO